Column: Vakgesprekken aan de bietenhoop
Dat blijkt geen goede houding te zijn voor succes. Bij het alternatief, de groeimindset, geloven mensen dat hun talenten en vermogens kunnen worden ontwikkeld door passie, opleiding en volharding. Het zijn de toewijding, inspanningen en voortdurende training die uiteindelijk de meest succesvolle mensen onderscheiden van hun even getalenteerde, maar minder succesvolle collega's.
Wijnandsrade
Dat verschil in open staan voor leren merkte ik ook op de praktijkdagen. Donderdag 22 september was de Praktijkmiddag Suikerbieten in Wijnandsrade. Het valt me elke keer weer op hoeveel vakgesprekken er ontstaan op zo'n dag. Telers, adviseurs, onderzoekers en vertegenwoordigers van bedrijven raken spontaan in gesprek over wat ze zien, horen of wat hen bezighoudt. Ik raakte betrokken in goede gesprekken over koppen van bieten, puntbreuk, afstellen van bietenrooiers, zaaimachines, reinigen met een bietenmuis, uitrijden van Betacal, bodemverdichting en met jouw bietenteelt bij de top willen horen.
Leren
Geen wonder dat de tijd vliegt op zo'n middag met zo veel boeiende en leerzame gesprekken. Ervaringen om te koesteren, omdat er veel wordt geleerd in open gesprekken. In deze gesprekken wordt goed doorgevraagd en uitvoerig gediscussieerd om alles beter te begrijpen en er lessen uit te trekken voor de teelt(en) op het eigen bedrijf.
Een enkele bezoeker doet zichzelf tekort door slecht te luisteren en niet open te staan voor informatie die niet past bij hun eigen mening. Ze laten kansen liggen om te leren. Ook voor hen is er goed nieuws: een groeimindset is te leren.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink