'Organische stof-afbraak hoger dan gedacht'
Dat zei Karin Oonk, kenniscoordinator bij Agrifirm, gisteren op de Bodemdag gehouden op het Praktijkbedrijf 't Kompas in Valthermond. Ze rekende voor dat op dalgronden met 10 procent organische stof de jaarlijkse afbraak gemiddeld uitkomt op 0,75 procent. En dat houdt in dat er 1655 kilogram toegevoegd moet worden om het organische stof op peil te houden. Bij dalgronden met 15 procent organische stof is de afbraak hetzelfde en dienen telers 2178 kg te compenseren.
Te weinig organische stof
Door het achterblijven van gewasresten, het telen van bladrammenas en het opbrengen van varkensmest brengen telers volgens Oonk gemiddeld 1300 kg organische stof op de percelen. Voor dalgronden met 10 procent organische stof komt dat neer op een tekort van 355 kilogram en op percelen met 15 procent organische stof zelfs 878 kilogram.
Verhogen organische stof
Telers kunnen het tekort op verschillende manieren wegwerken, alleen dient er dan wel goed gekeken te worden naar het fosfaatgehalte die een beperkende factor kan zijn. Het stro laten hakselen en onderwerken levert bijvoorbeeld 155 kg organische stof per hectare op en runderdrijfmest in plaats van varkensdrijfmest levert 455 kg extra op. Het grootste effect hebben groencompost (8,5 ton) die 1240 kg toevoegd en GFT-compost (5 ton) die 815 kg effectieve organische stof oplevert.