Project Herprofilering in Flevoland gestart

Met het project wil het waterschap alle grondeigenaren, pachters en huurders stimuleren om hun kavelsloten aan te laten passen volgens het oorspronkelijke profiel. Dit profiel is de vorm, afmeting en constructie van de kavelsloten, zoals deze zo’n zeventig jaar zijn aangelegd. Door verschillende demonstraties laat het waterschap op een praktische manier zien hoe herprofilering in zijn werk gaat, welke technieken er zijn en wat de voor- en nadelen van deze technieken zijn.
Goede waterberging
‘Voor boeren is een goede waterafvoer belangrijk. Wie zijn sloten op orde heeft, kan na een flinke regenbui snel van zijn water af. Ook een goede waterberging is steeds belangrijker in tijden van hoge waterstanden. Het is daarom nu en in de komende jaren een belangrijk onderwerp’, aldus Jaap Naaktgeboren, heemraad Waterschap Zuiderzeeland.
Bodemdaling zet door
De verwachting is dat de bodemdaling in de komende jaren alleen maar verder doorzet. Daarnaast is het weer steeds extremer door de klimaatverandering. Hoge pieken in de waterstanden kunnen hierdoor steeds vaker voorkomen. ‘Het is belangrijk dat het gehele watersysteem in Flevoland op orde/profiel is en goed functioneert om wateroverlast te voorkomen. Dit zowel onder normale, maar zeker onder extreme (weers-)omstandigheden’, zegt Naaktgeboren.
Vrijwillige basis
Om dit te realiseren is de medewerking van alle boeren (grondeigenaren), natuurorganisaties en overheidsorganisaties noodzakelijk, zegt hij. ‘Herprofilering van kavelsloten gebeurt voorlopig op vrijwillige basis, zodat de werkzaamheden makkelijk in iedere bedrijfsvoering in te passen is.’

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Beeld: Waterschap Zuiderzeeland