Fotoserie: Wachten met aardappelen rooien
In Zeeuws-Vlaanderen werd in de eerste week van september mondjesmaat gerooid. “Beter nog maar even wachten dan nu rijden. Je bent een heel seizoen bezig om een mooi product te maken en dan zou je het in een paar uur kunnen verpesten”, was een veel gehoorde uitspraak.
Een week later werd in Zeeuws-Vlaanderen nog wel gerooid. “De droogte is hier het probleem niet”, vertelt Arno Vael, pootaardappelteler in Zaamslag. “Eerder de warmte. De aardappels zijn minder behangen met grond en er zijn toch wat meer kluiten waardoor de kans op beschadigingen groter is. Dat wil ik voorkomen. Daarom rooi ik nu enkel ’s morgens. Om één uur houden we het voor gezien.” De temperatuur zal op deze dag oplopen naar 27 graden Celcius.
Knolzetting valt tegen
Vael teelt 22 verschillende rassen pootaardappelen op185 hectare. Over het seizoensverloop is hij niet ontevreden. “Bij de vroeg geplante rassen valt de knolzetting wat tegen door de langdurige kou die zij te verwerken gekregen hebben. Bij de later geplante rassen is de knolzetting beter. Gemiddeld genomen is de opbrengst gewoontjes. Het wordt zeker geen topjaar qua opbrengst.” De pootgoedteler heeft zijn aardappelen niet beregend. “We zijn er niet op ingericht en we huren nogal wat grond bij waar vaak geen bron bij aanwezig is. Daarbij is de grond hier behoorlijk vochtopgevend dus de droogte is hier niet funest geweest. Het is meer de warmte die we steeds met periodes gehad hebben die bij een aantal rassen opbrengst gekost hebben. We zien nu grote rasverschillen. We zijn vandaag Bartina aan het rooien en dit ras is sterk op warmte. Hier hebben we dan ook een goede kilo-opbrengst van.”
Rooibeschadiging
Op het erf van maatschap Van der Meer wordt nog gerooid tot ongeveer twee uur. Dan houden zij het ook voor gezien. “De temperatuur loopt vanmiddag hoog op waardoor we niet meer verder rooien”, zegt Huibert van der Meer. “Het risico op rooibeschadiging in combinatie met de hoge temperatuur kan een hoge infectiedruk geven. Je past een heel jaar netjes op je aardappelen en dan neem ik liever geen risico. Je praat toch over behoorlijke bedragen.” Maatschap Van der Meer teelt 35 hectare pootaardappelen in Terhole. De hoofdrassen zijn Melody en Lady Rosetta. Daarnaast worden nog 3 andere rassen geteeld. Ook Van der Meer geeft aan dat het aantal knollen minder zal zijn dan in eerste instantie gedacht. “De kilo-opbrengst is minder dan gemiddeld. Daardoor krijgen we dit jaar ook wel een wat grovere sortering. Het is allemaal niet slecht maar er had meer ingezeten”, denkt de teler.
Tekst: Angèle van Tiggelen
Beeld: Angèle van Tiggelen