Compensatie plantmateriaal bij ziekteuitbraak
In het voorstel van de Plantgezondheidsverordening is de mogelijkheid geschapen om EU-cofinanciering open te stellen voor financiële compensatie van vernietigd plantmateriaal. Dijksma stelt dat zij daar in beginsel positief tegenover staat.
Vroegtijdig ingrijpen
Vroegtijdig kunnen ingrijpen bij een uitbraak van een ziekte of plaag is beter dan later omvangrijke en kostbare uitroeiingscampagnes moeten opzetten. Bovendien is het voor Nederland als groot exportland van plantaardige producten en planten van wezenlijk belang dat zeer schadelijke ziekten en plagen zich hier niet vestigen, schrijft Dijksma.
Prioritaire organismen
De Europese Commissie wil deze cofinanciering alleen toekennen bij uitbraken van prioritaire organismen. Eén van de criteria om als prioritair organisme te kwalificeren is de potentiële economische impact van het organisme op gewassen met een gezamenlijke jaarlijkse productie van meer dan 1 miljard euro.
Milieugevolgen
De Europese Commissie bedoelt hiermee dat aan dit criterium voldaan wordt als het organisme aanzienlijke schade kan veroorzaken aan één of meerdere gewassen met een gezamenlijke jaarlijkse productiewaarde in de gehele EU van meer dan 1 miljard euro. Maar in het voorstel staan ook andere criteria zoals de sociale effecten (werkgelegenheid) en milieugevolgen. Dijksma is van mening dat in het voorstel terecht een onderscheid tussen prioritaire en niet prioritaire organismen wordt gemaakt.
Fytosanitaire risico’s
Het is echter nog niet duidelijk welke organismen als prioritair zullen worden aangemerkt en welke consequenties dit voor de Nederlandse land- en tuinbouw zal hebben. Dijksma wil dit op korte termijn onderzoeken en aan de hand daarvan zal zij haar inzet bepalen. Deze zal er op gericht zijn dat de prioritaire fytosanitaire risico’s die relevant zijn voor Nederland passen binnen de voorstellen van de Europese Commissie.
Tekst: Ministerie van EZ