‘Met bladbemesting maak je het verschil voor een vitaal gewas’
„Een vitaal gewas groeit makkelijk door”, zegt Erwin Stokman van Soiltech. „Als een biet een week langer doorgroeit, blijft hij ook een week langer suiker produceren.” Bladmeststoffen, oftewel bladvoeding, en (vloeibare) meststoffen kunnen hier een rol in spelen. Het gebruik van bladmeststoffen is in de bietenteelt al aardig ingeburgerd, weet Stokman. „Zeker driekwart van de telers maakt hier al gebruik van, en dat aandeel zal alleen maar groeien.”
Dat zal ook in andere gewassen het geval zijn, verwacht hij. Niet alleen omdat het werkt, maar ook omdat de maatschappij vraagt om een andere manier van telen. „De akkerbouw moet er dus in mee.”
Behoud van hectareopbrengsten
Boeren worden door regelgeving, weer en maatschappij geduwd richting een meer geïntegreerde teelt. Ook het behoud van de hectareopbrengsten dwingt hen anders te gaan telen dan ze veelal gewend waren. Stokman: „Het gebruik van (kunst-)mest en gewasbeschermingsmiddelen wordt minder. Daarom moet de akkerbouwer op zoek naar andere methoden en middelen, naar een meer geïntegreerde teelt waarbij voorkómen voorop staat.”
Akkerbouwers willen ook de kant op van de geïntegreerde teelt, ze willen een zo gezond mogelijk gewas met een zo hoog mogelijke opbrengst telen, is de overtuiging van Stokman. De kennis nog niet altijd volledig of beschikbaar. „Het is nu de grote kunst om het gedachtengoed van ICM (Integrated Crop Management), de geïntegreerde teelt in hapklare brokken bij de boer te krijgen.”
De tekst gaat verder na de foto
Pasklaar handboek
Je moet leren werken met bladmeststoffen. Rogier Doornbos, eveneens van Soiltech, raadt telers daarom aan er vooral mee aan de slag te gaan. „Wacht niet op een pasklaar handboek, maar ga kijken wat je er mee kunt op je eigen bedrijf. Juist omdat je al snel effect kunt zien in je gewas.”
Het toepassen van bladmeststoffen is onderdeel van een groter geheel, meent Stokman. „Het middelenpakket wordt kleiner. Daarbovenop krijgt een teler voortdurend te maken met veranderingen, denk aan het veranderende weer en veranderende wetgeving. Ook de veranderende maatschappij hoort daar bij.”
ICM is een antwoord op al deze veranderingen, vindt Stokman. „En in dat grote geheel van geïntegreerde teelt heeft bladvoeding een belangrijke plek.” Die plek zal alleen maar groter worden, denkt hij. „Er komen steeds meer mensen om te voeden, dus behoud en liever nog verbetering van productiviteit is belangrijk.” Daarnaast ziet hij dat het lastiger wordt om de huidige hectareopbrengsten vast te houden. „Kijk maar naar de suikeropbrengsten van vorig jaar: die waren lager. Hier kunnen bladmeststoffen een positieve rol in spelen.”
De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen laten zich niet sturen. Daarop voorsorteren is dan ook vrijwel onmogelijk. Doornbos: „Je weet vooraf niet of het een natte of juist een heel droge zomer gaat worden. Met bladmeststoffen kun je gedurende het groeiseizoen wel direct en efficiënt bijsturen, en zo dus de groei in het gewas houden.”
Sneller verschil maken
„De bodem blijft echter de basis: de behoefte aan macro-nutriënten zoals stikstof, fosfaat en kalium van een gewas is groter dan je met bladmeststoffen kunt toedienen”, zegt Doornbos. „Met bladmeststoffen kun je de bemesting wél optimaliseren, omdat je makkelijker en snel kunt sturen. Je kunt hiermee dus sneller een verschil maken.”
„Als je het goed wilt doen, moet je dergelijke meststoffen eigenlijk structureel inzetten”, aldus Lando van Doorn, Soiltech. Zo houd je je teelt het hele groeiseizoen optimaal vitaal. „En daarmee leg je een krachtige basis onder je teelt, ondanks de steeds leger wordende gereedschapskist.”
De tekst gaat verder na de foto
Kleine stapjes
Binnen de geïntegreerde teelt zijn veel stappen mogelijk richting een meer duurzamere teelt. Het is dan wel belangrijk om niet te veel (grote) stappen tegelijk te zetten, meent Stokman. „Het risico is dat telers tien dingen tegelijk gaan doen, waardoor ze niet kunnen meten of zien welke maatregel het positieve effect heeft gehad.” Begin met kleine stappen die relatief snel resultaat geven. „Het toedienen van bladvoeding is daarin laaghangend fruit.”
Maar, voegt hij daar nadrukkelijk aan toe, vergeet niet dat de agrarische sector al heel veel stappen heeft gezet in de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. „De nadruk ligt te vaak op wat niet goed gaat, maar hier zijn echt forse stappen gemaakt.”
Boeren gaat weer meer een ambacht worden, meent Doornbos. „Het is geen ‘one size fits all’ meer met breed inzetbare gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat juist meer naar het op een juiste manier toepassen van je kennis en ervaring met een scherp oog op je gewas, en bijhouden wat je doet. Akkerbouwers moeten continu blijven leren om op een andere manier hun gewas vitaal te houden.”
Soiltech
Soiltech is één van de partners in Topgewas. Het Brabantse bedrijf is ontwikkelaar en producent van vloeibare bladvoedingsproducten en biostimulanten.