
Fotoserie: Investeren in organische stof loont
Investeren in organische stof in de bodem loont. Dat is de conclusie van het project ‘Beter boeren met biodiversiteit’ in Drenthe. Bekijk de foto's In het project is onder meer gekeken naar de verschillen in effect van organische mest en kunstmest. In een standaard Veenkoloniaal bouwplan nemen de kosten door het gebruik van organische mest weliswaar toe, maar de hogere opbrengsten maken deze investeringen meer dan goed, vertelde Albert Wolfs van het HLB tijdens de slotbijeenkomst in Hijken. ‘Bij zetmeelaardappelen is sprake van een toename van 5 ton basisgewicht per hectare, bij suikerbieten gaat het om 1,6 ton suiker per hectare. Het is dus zeker de moeite waard om er over na te denken.’
Meetbaar
De toename van organische stof is onder meer meetbaar in het bodemleven, zei onderzoeker en projectleider Marleen Zenen van het Louis Bolk Instituut (LBI). ‘Bij acht van de negen bedrijven was sprake van meer bacteriële biomassa, een stijging van de bodemlevenactiviteit.’
Het niet-bemesten van een groenbemester levert een betere groenbemester op. ‘Zowel in wortel als in blad. En dat levert weer een grotere bijdrage aan de opbouw van de bodem’, aldus Zenen.
Veldbijeenkomsten
In het project hebben ruim twintig akkerbouwers drie jaar lang actief gewerkt met maatregelen die bijdragen tot een duurzaam beheer van de bodem. Tijdens studie- en veldbijeenkomsten hebben zij bodems van collega-akkerbouwers bestudeerd, en hebben zij demo’s aangelegd met groenbemesters en compost. Dit waren concrete maatregelen waardoor het organische stofgehalte toenam, het bodemleven werd gestimuleerd en problemen met vocht verminderden. Een bijkomend effect is dat de uitspoeling van nutriënten verminderde en de bodemstructuur verbeterde.
Het project 'Beter boeren met biodiversiteit' is gestart in 2010 en wordt eind dit jaar afgerond. Het project is uitgevoerd door HLB en het LBI.