Wateroverlast in Zuid-Limburg, voorjaarswerkzaamheden gaan door: 'Een spannende tijd'
Eén video wordt massaal doorgestuurd onder boeren en bereikte ook de redactie van Akkerwijzer. De video van water dat van een hoger gelegen aardappelperceel klatert, zou donderdagavond ergens in Zuid-Limburg zijn gemaakt. Dit is helaas niet te verifiëren, maar gezien de wateroverlast in Zuid-Limburgse dorpen niet ondenkbaar. In verschillende plaatsen staan kelders onder water.
Slib
Waterschap Limburg laat weten dat waterbuffers vol zitten door de hevige buien van 2 mei en dat er wordt gezocht naar manieren om slib uit de buffers en beken te krijgen. Dan ontstaat er weer ruimte voor water. Zo blijven percelen enigszins gespaard en zitten huishoudens niet met nattigheid.
De video die rond gaat is via de link te bekijken:
https://x.com/ntone/status/1786334981117136966
Een buienfront trok ook over Gelderland en Zuid-Holland. Schapenhouder en voormalig boerenactieleider van Agractie Bart Kemp heeft veel water op zijn erf staan. Opvallende schademeldingen over gewassen blijven tot nu toe echter uit, laat de landelijke agrarische verzekeraar AgriVer weten. „We hebben nog geen spannende meldingen gehad”, zegt een woordvoerder.
Algemene media laten wel weten dat reguliere verzekeraars veel schademeldingen hebben ontvangen. Het gaat dan om storm- en waterschade, zoals ondergelopen kelders.
Werk moet door
Buien bleven het Noorden van Nederland bespaard. Daar ging het werk op het land gewoon door. Akkerbouwer Corné Schouten moest hals over kop zijn werkschema aanpassen aan het goede weer. Het lukte hem om binnen één week te ploegen en daarna de uien en bieten te zaaien. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in Espel (FL).
Volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) liggen de werkzaamheden nog lang niet op schema. Voorzitter Teun de Jong noemt het zelfs een spannende tijd in de nieuwsbrief: ‘Het is duidelijk dat we nu achterstand oplopen in groeidagen, maar daarnaast komt ook nog extra opbrengstderving voor de daglengte-gevoelige gewassen. Wat het eindresultaat zal worden is dus nu onbekend; eerst maar zien dat de gewassen nog goed de grond in gaan. Daarbij moeten ook de verschillende gewaswerkzaamheden ‘stelenderwijs’ uitgevoerd worden. Kortom, voor de teelt en de bedrijfsresultaten een spannende tijd!’
Meer tweets van landwerk
Bloemen zaaien en pootaardappelen planten in de buurt van Lelystad:
De wulp beschermen in Overijssel:
Tulpen koppen in de buurt van Kloosterburen:
In Odoorn beginnen de zetmeelaardappelen te groeien:
En er is nog meer: