Vernielers proefvelden nog niet gepakt
Dijksma betreurt dat onderzoek moedwillig wordt vernield, temeer omdat het gaat om het vinden van een oplossing van een mondiaal voedselprobleem. De proefvelden in Valthermond en Eemsmond zijn onderdeel van een tienjarig project van Wageningen UR, waarvan nog 2,5 jaar was te gaan. In deze proeven wordt gewerkt aan een duurzame resistentie tegen phytophthora en een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 75 procent.
Verhogen weerbaarheid
De overheid zet in op het verhogen van de weerbaarheid, om zo de kans van slagen en de impact van dergelijke vernielingsacties zo klein mogelijk te maken. Dijksma denkt hierbij onder meer aan het creëren van meer bewustzijn bij potentiële doelwitten als onderzoekscentra en de betrokken lokale overheid.
In de afgelopen tien jaar zijn in Nederland vermoedelijk in totaal rond de twintig gevallen geweest waarin (mogelijk) sprake was van het vernielen van proefvelden met gewassen. Ondanks de inzet van de politie op dit dossier is het vanwege het uiterst heimelijke optreden door de vernielers vooralsnog niet gelukt de verantwoordelijken op te sporen.
Niet opgeëist door groeperingen
In Nederland worden de heimelijk uitgevoerde vernielingen van proefvelden met genetische gemodificeerde gewassen tot nu toe niet opgeëist door groeperingen. De acties worden doorgaans geclaimd onder gelegenheidsnamen zoals 'Veldbevrijdingsteam Durf', 'Field Liberation Movement', of de acties worden niet opgeëist.
De vernielingen hebben volgens Dijksma tot dusver niet geleid tot vertraging van het onderzoek.