Brabantse akkerranden worden GLB-proof

Met een pilot wil Actief Randenbeheer Brabant (ARB) vooral de technische en praktische invulling nader onderzoeken. Bijvoorbeeld hoe een groep boeren met randen aan de geëiste 5 procent vergroening kan komen of hoe het allemaal geregistreerd moet worden.
Vergroeningseis
Rob Schrauwen, projectleider van ARB, is blij dat de bestaande akkerranden ingezet kunnen worden. ‘We hebben als projectpartners bij het ministerie van Economische Zaken verzocht om ons voorstel te ondersteunen. Randenbeheer is één van de mogelijkheden om de vergroeningseis van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in te vullen en kan daarmee gemakkelijk ‘GLB-proof' worden gemaakt.’
Vergoeding
Momenteel zijn de 400 deelnemende akkerbouwers goed voor ongeveer 1000 kilometer aan randen. Ze moeten hun randen inzaaien met een graskruidenmengsel en er mogen geen chemische gewasbeschermingsmiddelen op toegepast worden. Ook bemesting is niet toegestaan. Ze ontvangen daarvoor jaarlijks een vergoeding van 70 eurocent per strekkende meter.
Vervolg
Juist de bouwlandranden zijn erg interessant voor de pilot, zegt Schrauwen. ‘De graslandranden van veehouders minder, want permanent grasland is sowieso een vorm van vergroening volgens het nieuwe GLB.’ Ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor een vervolg van deze randen binnen het stimuleringskader Groen Blauwe diensten (Stika) van provincie Noord-Brabant.