Column: Henk Nienhuis: Geduld of ongeduld
Als boer met ervaring zeg ik dat al vanaf augustus vorig jaar. Een slecht groeiend gewas met plekken vanwege de structuur, daar erger je je het hele jaar door aan. Inmiddels begint het mij ook op de nerven te werken. Vooral ook die opbrengst dalende berekeningen van onze landbouwvoorlichting bij elke dag dat je nu nog later poot of zaait.
Kalenderlandbouw
Boeren kijken inmiddels ook allemaal naar de kalender. Verschillende trekkers en werktuigen worden in het veld waargenomen. Spitten met het water nog op de kopakker. Natte plekken dan maar in de 4 procent-vergroening. Alle dagen zit er wel een mesttank muurvast. Het is inmiddels ruim mei geworden en er moet nog zoveel gebeuren. Ook sommige aardappelrassen worden zelfs in de koeling al wat kiemlustig.
De tijd is er, maar de natuur is de baas. Oudere boeren hebben dit al eens vaker meegemaakt in de vorige eeuw. Aardappelen poten rond de langste dag. Opbrengst ongeveer 80 procent. Veel vroeg gepote aardappelen ronduit een stuk slechter. Dichtgeslagen grond, veel rizoctonia, verstikte en verrotte poters in de grond. Toen gezaaide bieten: de halve opbrengst.
Vakantie
Wij hebben vorig jaar al een camper gehuurd voor mei dit jaar en staan nu in Kroatië. Langs de 1400 kilometer die we afgelegd hebben in dit deel van Europa zagen we nog veel 'kale' grond. Laat dus in heel Europa met als gevolg een lagere opbrengst. Dat is mij althans nu wel al duidelijk. Af en toe praatte ik met een collega. Om wat moed in te spreken zei ik dan weleens dat schaarste duur maakt. „Meinst du?", sprak een Zuid-Duitse boer. „Ja, in der Supermarkt, da sind die Preise hoch! Aber Bauern bekommen nichts. Das weisst du doch auch!"