Tarweprijzen wederom omhoog deze week

Na de stijgingen van de afgelopen twee dagen kon de laatste dag van de week deze trend niet doorgezet worden. Op donderdag sloot de tarwemarkt in Parijs op €195/ton, maar moest daar vandaag één euro van inleveren.
De exportcijfers in Europa zijn nog steeds erg goed. Ten opzichte van vorig jaar is er al +/- 3 miljoen ton meer geëxporteerd. Ook in de VS ligt het tempo hoog, met name door vraag vanuit Brazilië, maar de exacte cijfers ontbreken deze week door het platleggen van de overheidsfuncties daar. Indien ook volgende week de overheidsinstellingen nog gesloten zijn, zal dit ook gevolgen gaan hebben voor het WASDE-rapport dat maandelijks verschijnt, maar dit zullen we wellicht later volgende week gaan zien.
Begin van deze week begon de markt nog moeizaam. Een voorraadcijfer in de VS dat groter was voor mais en sojabonen als verwacht zorgde voor een daling van de noteringen op maandag en dinsdag. Toen dit cijfer verwerkt was in de markt kon er weer naar boven gekeken. Natte omstandigheden in Rusland en Oekraïne die de inzaai van wintertarwe bemoeilijken zorgen in combinatie met de eerder genoemde goede exportcijfers voor een stijging van de noteringen gedurende het tweede deel van de week.
Onzekerheid rondom de situatie in de VS blijft echter rond de markt hangen. Wat de impact gaat zijn op de markten als de impasse blijft bestaan is onduidelijk, en onzekerheid is nooit een sterk punt voor (agrarische) markten geweest. Ook het prijsverschil tussen tarwe en mais in Chicago zal de gang naar boven voor tarwe blijven remmen, want een te hoge prijs voor tarwe betekend een switch in het gebruik naar mais in met name de VS.
Samenvattend wederom een week die per saldo een stijging laat zien en een tarwe markt die moeite heeft verder te stijgen door de grote oogst van mais en sojabonen wereldwijd.
Copyright: de Vries & Westermann B.V.
