Plant gaat in verdediging bij te zoute bodem

Hoewel plantenwortels normaal gesproken de zwaartekracht volgen, kunnen planten zelf bepalen welke kant hun wortels opgroeien. Uit onderzoek geleid door UvA-wetenschapper Christa Testerink blijkt dat wortels in staat zijn op tijd hoge zoutconcentraties te signaleren om vervolgens van groeirichting te veranderen.
Schadelijke stoffen
Zodoende vermijden ze deze schadelijke stof. De wortels groeien actief van het zout weg, als het moet zelfs tegen de zwaartekracht in; alles om de blootstelling aan zout te verlagen.
Plantenhormoon auxine
Testerink en collega’s hebben verder ontrafeld dat het van richting veranderen wordt gecoördineerd via het plantenhormoon auxine. Door alle auxine naar één kant van de wortel te verplaatsen, groeit de ene kant van de wortel harder dan de andere kant, waardoor de plant van richting kan veranderen.
Celmembraan
De plant regelt de auxineverdeling via eiwitten die functioneren als auxine-pompjes in de celmembraan. In het geval van hoge concentraties zout haalt de cel de pompjes aan de zoute kant van de wortel weg en slaat ze in blaasjes binnen in de cel op.
Eiwitten
Het signaal om de pompjes op non-actief te zetten, komt van de celmembraan zelf. Als gevolg van hoge zoutconcentraties verandert een klein deel van de bouwstenen waaruit de celmembraan is opgebouwd. Dit rekruteert de eiwitten die nodig zijn om de pompjes binnen te halen.
Zie voor meer informatie het artikel Halotropism is a response of plant roots to avoid a saline environment op de site van Current Biology.
Tekst: Universiteit van Amsterdam
Beeld: Fenneke Wiepkema