LCG: ‘Gele en bruine roest en septoria rukken op in wintertarwe'
Door de gespreide zaai in het natte najaar vertoont de tarwe grote verschillen in het veld. Bij ruim de helft van de waarnemingen (56 procent) bevindt de tarwe zich momenteel in het stadium ‘derde knoop voelbaar’ en het stadium ‘voorlaatste blad’. Een derde van de Vlaamse wintertarwe zit pas in het stadium eerste of tweede knoop. Op enkele percelen bevindt de tarwe zich in stadium laatste blad of verder. In de verst ontwikkelde tarwe is de aar net zichtbaar.
Gele roest
Afgelopen week was er sprake van een verdere uitbreiding van gele roest. De inspecteurs van het LCG signaleerden opvallend meer aantastingen dan een week eerder en daarnaast hebben zich reeds bestaande aantastingen uitgebreid. In 79 procent van de situaties waar gele roest werd waargenomen, is de behandelingsdrempel bereikt. Hoofdzakelijk bij de hiervoor meest gevoelige rassen. Het LCG adviseert telers om zeer alert te blijven en bij het bereiken van de schadedrempel een bespuiting uit te voeren
Bladseptoria
Naast gele roest komt ook bladseptoria overal voor, al wisselt per regio en ras de omvang van de aantasting. LCG waarschuwt de tarwetelers ervoor dat de bladvlekkenziekte dreigt mee op te klimmen. Door de verdere ontwikkeling van de tarwe neemt de gevoeligheid en kans op schade toe. Nu de tarwe verder ontwikkeld is, kan een behandeling nodig zijn. In ongeveer een derde van de situaties waar bladseptoria werd waargenomen, is de behandelingsdrempel bereikt, aldus het LCG.
Bruine roest
Afgelopen week breidde de bruine roest zich nog verder uit. Het LCG registreert opnieuw meer waarnemingen van bruine roest en de aantasting breidde doorgaans uit. In haar waarnemingsnetwerk adviseert het LCB voor 45 procent van de aantastingen een behandeling uit te voeren.
Witziekte
De aantasting van wintertarwe met de witziekte blijft perceelsafhankelijk, net als de evolutie ervan. Volgens het LCG blijft de toestand stabiel, maar in enkele gevallen breidde de eerdere aantasting verder uit.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Vlaams Landbouwcentrum voor Granen LCG