Kevervanger uit Flevoland bekroond tot beste Europese landbouwinnovatie
De Coloradokever komt, nu het klimaat warmer wordt, steeds vaker in Nederland voor. Het dier is een plaag voor aardappelplanten. De machine gaat de Coloradokever tegen zonder de inzet van (chemische) gewasbeschermingssmiddelen. Het werktuig kan op een tractor gemonteerd worden. De kevervanger werkt met ronddraaiende flappen. Deze tikken de kevers uit de aardappelplanten, zonder de planten te beschadigen.
Onder de flappen hangt een opvangbak waar de kevers in terechtkomen. De machine kan door zowel biologische als gangbare boeren worden gebruikt.
Twintig exemplaren verkocht
In een aangevreten veld vol Coloradokeves ontstond bij Joris van der Kamp het idee voor het mechanisch verwijderen van de kevers, schrijft hij op zijn LikedIn pagina. Met een heel team ontwikkelde hij de machine die de kevers van de plant afslaat en opvangt.
Samen met Joost van Strien, Henk Klompe, Gerard Brinks en machinebouwers Ard Klompe en Koen Hertogh van Fieldworkers hebben zij deze prijswinnende innovatie ontwikkeld. Fieldworkers BV zet de machine in de markt. Dit jaar zijn er wereldwijd twintig verkocht.
Dertig genomineerden
In totaal waren er dertig innovaties vanuit heel Europa genomineerd in zes verschillende categorieën. Vanuit Nederland waren er dit jaar twee nominaties. Allebei kwamen deze uit Flevoland. Naast de Colorado Beetle Cacher was ook de Andela Robot Weeder genomineerd. De wiedrobot viel niet in de prijzen.
Het belangrijkste doel van de verkiezing is om de veelbelovende projecten te erkennen en ze te belonen voor hun innovaties waarmee ze oplossingen, producten en processen hebben ontwikkeld.
Subsidieregeling binnenkort weer open
De innovatie is mede tot stand gekomen met Europese subsidie uit het Gemeenschapelijk Landbouwbeleid, het zogenoemde 'Europees Innovatie Partnerschap (EIP)'. EIP stimuleert boeren om samen te werken met andere boeren of kennisinstellingen, met als doel het ontwikkelen en verder brengen van innovaties in de landbouw. In Flevoland opent EIP weer op 5 juni 2024. Boeren kunnen dan in samenwerkingsverbanden een subsidieaanvraag indienen tot 30 september 2024. Op 4 juni 2024 organiseert de provincie een informatiebijeenkomst.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Provincie Flevoland
Bron: Provincie Flevoland