Topbodem wedstrijd van start
Topbodem is een initiatief van Akker Magazine en Akkerwijzer.nl, dat in samenwerking met BLGG AgroXpertus is ontstaan. Door mee te doen vergroten akkerbouwers hun kennis over de bodem en leren ze hoe percelen van andere telers in elkaar steken. En het belangrijkste: hoe het management achter die gezonde bodem er uit ziet.
Twee wedstrijdelementen
De wedstrijd bestaat uit twee delen en speelt zich af op www.topbodem.nl, een onderdeel van het digitale akkerbouwplatform Akkerwijzer.nl. In het eerste deel staat de bodemanalyse centraal op basis van een recent uitgevoerd bodemonderzoek. Het mag ook een analyse zijn van enkele jaren geleden. En het advies is om niet alle percelen op te geven, maar te kiezen voor het beste perceel dat al jaren gepacht wordt of in eigendom is. Dan is ook de historie van het perceel bekend en dat zegt veel over hoe de bodem er uit zag op het moment van de monstername.
Het tweede deel bestaat uit een kennisquiz waarvoor deelnemers tien vragen over de bodem krijgen voorgeschoteld. Dit zijn meerkeuzevragen. Hier krijgen deelnemers direct te zien of het gegeven antwoord goed of fout is en wat het goede antwoord is inclusief uitleg over hoe het precies zit. Op die manier halen deelnemers weggezakte kennis weer op of wordt de kennis bijgespijkerd.
Negen bodemtypen
Bij de bodemanalyse draait het om biologische, fysische en chemische kenmerken die iets zeggen over bodemgezondheid. Het zijn bovendien kenmerken die te beïnvloeden zijn door akkerbouwers. Het gaat om de kaliumvoorraad, fosfaattoestand, CEC, pH en organische stof. Per bodemtype verschilt dit sterk, daarom werkt Topbodem met negen verschillende bodemtypen: duingrond, zandgrond, zeeklei, rivierklei, maasklei, dalgrond, kleiig veen, veen en löss. Zo is per bodemtype aan te geven wie het beste perceel heeft. Door alle scores in een schaal van 1 tot 10 uit te drukken zijn de bodemscores tussen de verschillende bodemtypen ook met elkaar te vergelijken en ontstaat er een totale ranglijst.
Topbodem-formule
Per bodemtype is er een optimale bandbreedte vastgesteld per parameter. Bij het CEC-getal bijvoorbeeld ligt het optimum bij duingrond boven de 45 en bij rivierklei boven de 222. Valt de uitslag van het bodemmonster in deze categorie, dan wordt de maximale score toegekend. Valt het er net buiten, in geval van CEC bij duingrond tussen de 26 en 45 en bij rivierklei tussen de 61 en 222, dan wordt een deel van de punten toegekend. Wanneer het ver van het optimale traject ligt, worden er nog minder punten toegekend.
Het toekennen van punten gebeurt bij alle vijf de kenmerken en de optelsom daarvan is de totaalscore voor de bodemgesteldheid. Samen met de punten die behaald worden in het tweede deel met de kennisquiz komt er een eindscore tot stand.
Vergelijken met collega’s
Na het opgeven van het perceel en het beantwoorden van de kennisvragen komen deelnemers op een overzichtspagina terecht. Deze pagina is alleen te bereiken voor deelnemers. Hierop is te zien hoe het opgegeven perceel op de vijf kenmerken scoort ten opzichte van de vastgestelde topbodem. Dit gebeurt in een grafische weergave zodat in een oogopslag duidelijk is waar de afwijkingen zitten en dus ook waar deelnemers aan zouden kunnen gaan werken.
Naast het eigen perceel zijn ook de opgegeven kenmerken per perceel van andere deelnemers te zien. Zo is er een overzicht van de beste percelen per bodemtype en per regio in een straal van 20 kilometer rond het eigen bedrijf. Via een interactieve kaart zijn ook andere regio’s te bekijken. Ook de algehele ranglijst is te zien.
En om de ontwikkelingen te volgen ontvangen deelnemers na het meedoen automatisch een e-mail met een unieke link. Via die link kunnen deelnemers op ieder gewenst moment terugkeren naar deze persoonlijke pagina binnen Topbodem.