Beperkte aanpassingen in certificeringsschema VVAK
Borging van voedsel- en voederveiligheid is van groot belang in de akkerbouwketens. BO Akkerbouw beheert hiervoor het certificeringsschema Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) en faciliteert het Akkerbouw Certificeringsoverleg. In dit overleg werken ketenpartijen uit de sectoren uitgangsmateriaal, teelt, handel, verwerking en loonwerk samen voor het beheer van de akkerbouwcertificering. VVAK is een schema voor certificering op het gebied van voedsel- en voederveiligheid en duurzaamheid.
Vastgesteld
Het Akkerbouw Certificeringsoverleg heeft de documenten voor het schema van VVAK van het teelt- en bewaarseizoen 2024/2025 vastgesteld. In vergelijking met de voorgaande uitgave blijven de aanpassingen beperkt. De wijzigingen hebben vooral betrekking op een nieuwe optie om gewasmodules tijdelijk te kunnen schorsen. Daarnaast wordt het eenvoudiger om over te stappen naar een andere Certificerende Instelling en een aanscherping van de monitoring op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Verder heeft de VVAK besloten om de gewasmodule voor suikerbieten ook in te zetten voor cichorei. De nieuwe regels gaan uiterlijk twee maanden na de publicatie van de documenten in.
Jaarlijks beoordelen de bij de VVAK aangesloten partijen of aanpassing van het schema nodig is. Dit gebeurt op basis van signalen vanuit akkerbouwers, ketenpartijen en certificerende instellingen. Ook dit jaar heeft dit geleid tot aanpassingen in het schema voor het nieuwe teelt- en bewaarseizoen.
Schorsing gewasmodules
Om telers zonder een vast bouwplan tegemoet te komen, is nu de optie opgenomen om gewasmodules tijdelijk te kunnen schorsen. De teler moet dit melden bij de Certificerende Instelling (CI), bij voorkeur vóór 1 juni van het betreffende teeltjaar. Deze optie maakt het telers flexibeler om het VVAK-certificaat te laten aansluiten op het bouwplan. Zo kunnen CI’s ook de status van het VVAK-certificaat actueel houden. Tevens kunnen telers het betreffende verzoekformulier gebruiken om nieuwe gewasmodules toe te voegen of definitief te beëindigen. Bij het starten van een nieuwe gewasmodule (die niet is geschorst) voert de CI eerst een ingangscontrole uit.
Het is nu ook mogelijk om over te stappen naar een andere CI. Dit met behoud van de resterende geldigheidsduur van het VVAK-certificaat. Hierdoor kan een deelnemer eenvoudiger overstappen. Hij dient dit wel bij voorkeur te doen vóór 1 juni en de oude CI moet bevestigen dat aan alle (financiële) verplichtingen is voldaan. Als het certificaat is verlopen, zal de nieuwe CI eerst een ingangscontrole uitvoeren.
Gewasmodule suikerbieten ook voor cichorei
Cosun Beet Company neemt van deze gelegenheid gebruik om de gewasmodule voor suikerbieten ook te laten gebruiken voor cichorei. Reden is dat de teelt en risico’s van beide gewassen met elkaar vergelijkbaar zijn. Tot nu tot was de module ‘overige’ nodig om cichorei te kunnen certificeren. Telers die reeds suikerbieten hebben gecertificeerd onder VVAK kunnen voortaan met de nieuwe module ‘suikerbieten & cichorei’ volstaan voor certificering van cichorei.
In de Telershandleiding 2024/2025 staan alle wijzigingen en aanvullingen gemarkeerd. Hierdoor zijn ze eenvoudig te herkennen. Akkerbouwers dienen jaarlijks de zelfbeoordeling uit te voeren. Dit kunnen ze doen door hoofdstuk 2 van de Telershandleiding in te vullen. Met deze zelfbeoordeling nemen zij kennis van de wijzigingen en kunnen zij op tijd maatregelen treffen om (weer) aan VVAK te voldoen. Het Handboek, de Telershandleiding en de hulpdocumenten zijn te vinden op de VVAK-pagina van de website van BO Akkerbouw.
Beheer en financiering VVAK
VVAK is een certificatieschema waaraan meer dan 7.000 akkerbouwers deelnemen. Het beheer van VVAK en de afstemming met de beheerders van de gewascertificaten vinden plaats binnen het Akkerbouw Certificeringsoverleg. Daarin zijn teelt, handel, verwerking en loonwerkers vertegenwoordigd. Het beheer van VVAK en de werkzaamheden van het Akkerbouw Certificeringsoverleg worden gefinancierd met een bijdrage van 3 euro per VVAK-module/gewascertificaat. De certificerende instelling int deze bijdrage via de factuur die akkerbouwers ontvangen. BO Akkerbouw faciliteert het Akkerbouw Certificeringsoverleg.