Alert op bonenvlieg en uienvlieg: wegval van uienplanten
De druk van de bonenvlieg is al een aantal weken hoog. In de valgroepen (de witte bekertjes) worden beduidend meer bonenvliegen gevonden. Dit is onder meer een gevolg van de weersomstandigheden: de temperatuursom is eerder bereikt dan in de afgelopen jaren. De uienvlieg begint sinds een week of twee een rol te spelen, zegt teeltadviseur Luuk Heling van het HLB.
Late zaai
Omdat veel uien dit jaar laat zijn gezaaid, kan de bonenvlieg nog relatief lang schade veroorzaken. De bonenvlieg kan tot het eerste à tweede pijpje schade aanrichten. Zelfs deze week zijn nog uien gezaaid. Voordeel van de late zaai is dan wel weer dat de uien nu snel weggroeien, waardoor ze eerder door de voor bonenvlieg kritieke beginfase heen zijn.
Heling heeft in meerdere percelen vraatschade gezien van de bonenvlieg. Vaak gaat het om meerdere plantjes op een rij die nu wegvallen. Bonenvliegschade kan dieper in het perceel zitten dan schade door de uienvlieg: deze zit voornamelijk aan de randen en hoeken van een perceel.
Ontkiemende zaadjes
Zowel de bonenvlieg als de uienvlieg kan voor aanzienlijke plantwegval zorgen. De bonenvlieg ontluikt eerder dan een uienvlieg, waardoor een bonenvlieg al vroeg in de teelt veel schade kan aanrichten. De bonenvlieg komt al op ontkiemende uienzaadjes af, waardoor het kan lijken of er niet goed is gezaaid, maar in feite zijn de gekiemde zaadjes al afgevreten door de larven.
Daarnaast is de waardplantenreeks van een bonenvlieg veel groter dan die van een uienvlieg. Hierdoor is het moeilijker om te voorspellen vanuit welke kant de druk kan komen. De problemen met de bonenvlieg nemen de laatste jaren toe.
Bonen- en uienvliegen leggen hun eitjes net onder de grond af. Als de larve uitkomt gaat deze op zoek naar de uienplant.