Minister wil vaart maken met onderzoek om groei lelieteelt te stoppen
De minister wil uitbreiding van lelieteelt voorkomen omdat er veel zorgen zijn onder omwonenden over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Adema laat daarom een onderzoek instellen naar ruimtelijke maatregelen en of hij het gebruik van alternatieve groene middelen kan verplichten.
Bestaansrecht
Dat betekent niet dat de minister de hele teelt aan banden wil leggen. „Ik kan niet zomaar een teelt verbieden. Dat is niet aan de orde." Hij benadrukt ook: „De sierteeltsector heeft bestaansrecht, maar het moet wel duurzamer. Daarover blijf ik in gesprek met de sector."
Het wel of niet toestaan van teelten is niet de bevoegdheid van het Rijk. Deze ligt bij de gemeenten. De minister wil met het onderzoek gemeenten instrumenten geven om in het ruimtelijke beleid te kunnen sturen op het toestaan van een teelt op een bepaalde plek. Op deze manier zou een gemeente bijvoorbeeld lelieteelt kunnen verbieden nabij een school of woonwijk, dat teelt daar niet is gewenst.
Snelheid
Pieter Grinwis (ChristenUnie) vraagt aan partijgenoot Adema wat hij nu al kan doen. „Ik snap dat zo'n onderzoek het begin is, maar voordat je het weet duurt het lang en verzanden we. Welke duidelijkheid kan de minister nu al bieden over de mogelijkheden die lagere overheen hebben? Wat kan de minister nu al in gang zetten?"
Adema: „De keuzen die gemeenten maken, moeten juridisch stand houden. Daarom is het belangrijk dat daar een onderzoek aan ten grondslag ligt. Dat is niet een onderzoek dat een jaar moet duren. Het kan wat mij betreft een snel onderzoek zijn, zodat mijn opvolger daar met gezwinde spoed mee aan de slag kan om het verder uit te werken."
Gesprek gemeenten
Cor Pierik (BBB) wil aanvullend weten of de minister gaat adviseren aan gemeenten om de lelieteelt te beperken of hij dat gesprek met een open vizier gaat voeren.
Adema: „De vraag is hoe je dit onderzoek op een ordentelijke manier doet. Je hebt bijvoorbeeld ook met rechtszekerheid van telers te maken. Het onderzoek moet daarom wel goed gebeuren. Daarvoor is overleg met gemeenten nodig. Het is niet dat ik naar gemeenten ga en vraag of ze het een goed idee vinden om de uitbreiding van de lelieteelt te voorkomen. Mijn inzet is beperking van de groei en ik ga graag met gemeenten in gesprek over hoe we dat gaan doen. Dat is mijn boodschap aan gemeenten."
Effect grondmarkt
Eline Vedder (CDA) vindt het verstandig dat de minister de sector betrekt bij het onderzoek, omdat de sector zelf ook al bezig is om te zorgen dat het areaal niet groeit. Ook vindt ze het belangrijk dat de effecten van maatregelen op de gehele agrarische grondmarkt meegenomen worden.
De minister zegde dat toe, maar blijft er wel bij dat zijn inzet is om de groei van de lelieteelt te stoppen.
Toelating middelen
De toelating van groenere gewasbeschermingsmiddelen moet sneller, zodat onder andere lelietelers ook kunnen overstappen op andere middelen, vinden meerdere Kamerleden.
Het Ctgb heeft daarom dit jaar een verduurzamingsloket voor gewasbeschermingsmiddelen ingericht, legt Adema uit. Hiermee moet de doorlooptijd van aanvragen voor middelen en stoffen worden verkort. Ook blijft de minister zich in Europa inzetten voor versnelde toelating van groene middelen.
Welke teelten komen in gevaar door uitfaseren middelen?
Harm Holman (NSC) vroeg of de minister wil inventariseren of hij een lijst kan maken van teelten die door het uitfaseren van middelen in gevaar komen.
Dat gaat Adema zeker niet doen. „Ik vind dat een verantwoordelijkheid van de sector om daar naar te kijken. De producenten van middelen komen uit de sector en de telers passen ze toe in overleg met deze bedrijven. Als er vragen zijn over het in stand houden van teelten, dan hoor ik dat graag en ook als ik de sector kan steunen. Echter ga ik niet de verantwoordelijkheid van de sector overnemen."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Tweede Kamer