Verzekeraars: vrees toekomst weerverzekering

Dat schrijft het verbond in een brief aan staatssecretaris Dijksma. Met de vernieuwing van het GLB wordt risicomanagement qua budgettering een element uit het Plattelandontwikkelingsprogramma (POP). Risicomanagement is dan niet meer het domein van uitsluitend het Rijk, maar van Rijk en provincies.
Subsidieregeling
‘Wij hebben begrepen dat door een motie van Kamerlid Lodders de mogelijkheden voor een subsidieregeling voor de Brede Weerverzekering beperkt zijn. Uit contact met het IPO en diverse gedeputeerden blijkt echter dat bij de provinciale overheden verschillend gedacht wordt over het belang van deze regeling, maar ook over de vraag of deze provinciaal dan wel landelijk uitgevoerd moet worden’, schrijft de belangenvereniging in de brief.
Verschillende regimes
Het Verbond van Verzekeraars vindt een provinciale uitvoering van deze subsidieregeling niet wenselijk, omdat er tussen provincies verschil ontstaat. ‘Zeker voor boeren die actief zijn over de provinciegrenzen heen, levert dat een onhandige situatie op. Ook voor verzekeraars gaan de uitvoeringskosten omhoog, als zij per provincie met verschillende regimes te maken krijgen’.
Risicomanagement
Ook het verdwijnen van de subsidieregeling, doordat Rijk en provincies het niet eens worden over de financiering en uitvoering, lijkt ons onwenselijk, vervolgt de vereniging. ‘Het Verbond van Verzekeraars is ervan overtuigd dat deze regeling namelijk het best haalbare is wat er binnen het huidige GLB ter stimulering van risicomanagement in de agrarische sector mogelijk is’.
Het Verbond van Verzekeraars pleit voor risicomanagement en de bijbehorende financiële instrumenten voor een uniforme nationale regulering.