Miljoenen schade door aaltjes in bieten

Aaltjes veroorzaken alleen al in de bietenteelt voor miljoenen euro’s aan schade. Volgens Raaijmakers zijn er genoeg maatregelen beschikbaar om deze schade tegen te gaan.
Grondmonsters
‘Laat bij een verdenking van aaltjes in het algemeen grondmonsters analyseren, kies de juiste gewasvolgorde en let op de pH en het organische stof-gehalte van de bodem’, adviseerde zij de aanwezigen. ‘Kies ook voor de juiste bietenrassen en groenbemesters en gebruik eventueel Vydate.’
Incubatie
Het wortelknobbelaaltje is goed te beheersen door bijvoorbeeld grondmonsters te laten analyseren, inclusief incubatie. Vaak weten telers niet dat ze om een analyse met incubatie moeten vragen, daar moeten ze zich meer bewust van worden, zei Raaijmakers. Volgens haar moeten laboratoria daar meer op aandringen. ‘Want zonder incubatie heb je kans op onderschatting.’
Granulaat
Het advies bij stengelaaltjes is om aangetaste bieten zo vroeg mogelijk te rooien en geen besmette bieten te bewaren. Vydate kan pleksgewijs bij het zaaien worden gebruikt. Het granulaat is ook effectief bij het beheersen van vrij levende aaltjes en wortelknobbelaaltjes. Het middel heeft echter niet of nauwelijks effect op de opbrengst van bieten bij aanwezigheid van bietencysteaaltjes.
Groot probleem
Telers zijn zich soms niet bewust dat er aaltjes in hun grond zitten, weet Raaijmakers. ‘Het aaltje is met het blote oog moeilijk te zien. Pas als de bieten worden gerooid, wordt besmetting van bijvoorbeeld stengelaaltjes geconstateerd.’ Toch vormen stengelaaltjes een groot probleem. ‘Van de 70.000 ha grond waarop bieten worden geteeld, is 1200 tot 1500 ha besmet. Dat is behoorlijk wat’, aldus de onderzoeker.