‘Aaltjesprobleem blijft om aandacht vragen'

Met het opheffen van Productschap Akkerbouw komt er een einde aan het Actieplan Aaltjesbeheersing. ‘We waren graag nog 2 jaar door gegaan, maar ik ben trots op wat er is bereikt’, aldus Bossers.
Chemie
‘Toen ik in 1984 boer werd, bestond aaltjesbeheersing vooral uit grondontsmetting. Nu is chemie een sluitstuk, we kijken juist steeds meer naar preventie, perceelsituatie, bouwplan en rassenkeuze. Wat dat betreft hebben we een enorme duurzaamheidsslag gemaakt’, stelt de voorzitter.
Stakeholders
Volgens Bossers is het bijzondere aan het actieplan dat onder de koepel van een onafhankelijke partij alle stakeholders bij elkaar zijn gebracht om over de aaltjesproblematiek na te denken. ‘Deze manier van aanpak past heel mooi in hoe wij kennis en innovatie op de agenda willen zetten in de tijd die voor ons ligt.’ Volgens hem moet daar een goede oplossing voor worden gezocht. ‘Daar hebben we de Producentenorganisatie en de Brancheorganisatie mogelijk bij nodig.’
Kennisakker
Veel kennis en informatie over de aaltjesproblematiek is inmiddels te vinden op Kennisakker.nl, zoals de rode lampen en alle brochures die de afgelopen jaren binnen het programma zijn verschenen. Binnenkort komt ook de Tipkalender online. Volgens Bossers blijft Kennisakker.nl voorlopig nog wel bestaan.
Tools
Ook is er veel kennis en informatie over aaltjessoorten, aaltjesschade en tools om naar oplossingen te werken te vinden op websites van onder meer PPO, IRS, laboratoria, adviesbedrijven, de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw en NVWA.