Geïntegreerde onkruidbeheersing: 1+1 wordt 3
Integrated Crop Management
Als coöperatie ziet CZAV het als haar taak telers mee te nemen in nieuwe strategieën. Waar in het verleden het onderzoek en de adviezen vooral gericht waren op chemie, is er al jaren geleden ingezet op geïntegreerde schema’s die passen binnen Integrated Crop Management: ICM-strategieën. Akkerbouwadviseurs Ruud Janssens en Frans Deijkers zijn nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Janssens vertelt: „Alleen samen zijn we in staat de kennis te ontwikkelen en te vertalen naar concrete adviezen op het boerenerf. Gedurfde strategieën in onze onkruiddemo’s en het innovatief vermogen van onze telers helpen ons de grenzen op te zoeken van wat wel en niet kan.”
Meer dan een mechanische bewerking
Mechanische onkruidbeheersing speelt een steeds belangrijkere rol in de toekomstige schema’s. Toch is het mechanisch beheersen van onkruid veel meer dan een afzonderlijke toepassing. Daarom is het verstandig voor de teelt een passende strategie uit te zetten en zaken op elkaar af te stemmen. Denk daarbij aan de uitgangssituatie, zoals vlakligging van het perceel en voldoende verkleinde gewasresten of groenbemesters, en ook de afstemming van werk- en spoorbreedtes in de mechanisatie is van belang voor de nauwkeurige afstelling. Adviseurs Ruud en Frans krijgen regelmatig vragen over een specifieke toepassing. „Telers zoeken vaak naar één mechanische bewerking, omdat chemie tegenvalt. Dat is niet hoe wij de positie zien van deze toepassingen en bovendien schept het verkeerde verwachtingen. Zie het als onderdeel van een groter geheel, net als dat we met chemie een strategie uitzetten”, aldus Deijkers.
Vlot starten
Naast deze praktische voorwaarden is het goed om na te denken over de plant- of zaaidichtheid en bevordering van een zo vlot mogelijke start van het gewas. Daarbij hoort voldoende bodemtemperatuur, maar in sommige gewassen mogelijk ook priming van het zaad of het toepassen van een startmeststof. Janssens vervolgt: „In ICM-strategieën is het belangrijkste het gewas op voorsprong te krijgen ten opzichte van het onkruid. Als je daarin slaagt, ben je al een heel eind op weg.”
Oefening baart kunst
Afgelopen jaren is er weer ervaring opgedaan in de aardappelen, bieten, cichorei, granen en uien. Naast het onderzoek op proefboerderijen en onkruiddemo’s leren de adviseurs vooral in de praktijk samen met telers. „Voor ons is het ook schakelen. Waar we met traditionele chemie heel aardig weten wat er wel en niet kan binnen bepaalde omstandigheden, is dit relatief nieuw, maar niet anders”, benadrukt Janssens. „Het draait namelijk allemaal om ervaring. Strategieën uitzetten en vervolgens zelf toepassen in het veld. Door letterlijk aan de knoppen te draaien krijgen we datzelfde gevoel.”
Samen kom je verder
Janssens en Deijkers zijn enthousiast over de samenwerking binnen de sector, zo vult Deijkers aan: „Door samen met mechanisatiebedrijven, onderzoeksinstellingen en de verwerkende industrie op te trekken, versnellen we het onderzoek en vergroten we het draagvlak op het erf.” Een mooi voorbeeld vindt Janssens de ervaringen met de EcoRobotix ARA spotsprayer: „Vanuit een vroeg stadium zijn we als CZAV betrokken bij de inzet in onze onkruiddemo’s. Deze jarenlange ervaring zetten we via onze buitendienst nu in bij onze telers en loonwerkers.”
ICM-strategie breed inzetbaar
Janssens en Deijkers zijn er stellig van overtuigd dat het niet chemie versus mechanisch is. Deijkers: „Door het beste uit beide toepassingen te combineren, krijg je een robuuste aanpak. Zo geven bodemherbiciden vroeg in de teelt vaak ruimte in kritische gewasstadia, waar je mechanisch niet veel kan. Anderzijds zien we met de beperkte chemie dat onder droge schrale omstandigheden het resultaat niet afdoende is. Nieuwe technieken kunnen daar juist veel toevoegen en maakt dat een plus een drie wordt.” Tot slot wil Janssens nog wel wat kwijt aan telers die deze toekomstbestendige aanpak in de praktijk brengen: „Zoek de grenzen op, rijd er met je machine eens een blaadje af of een plant uit. Als je dat niet regelmatig doet, haal je er lang niet alles uit. Vaak zijn we nog te voorzichtig.”
Op het Onkruid Platform van Groeikracht Cosun nemen de CZAV-adviseurs de advisering voor hun rekening in het zuidwesten. Afgelopen jaar werden zowel in opkomst als onkruidbeheersing goede resultaten gehaald met het voor opkomst eggen van de bieten. Met zo’n 10.000 planten meer per hectare en een beduidend betere onkruidbeheersing werd een mooi resultaat behaald. In een ander object maakte de schijfjes aan de schoffel voor het hoekmes hét verschil. Daardoor kon vroeg worden gestart, zonder dat de korst rond de kiemplantjes bewoog en daarmee beschadigde. In de cichorei werd onder ideale omstandigheden herbicide Kerb Flo ingezet met als gevolg een nagenoeg schoon strookje op de rij, waarbij de rest mechanisch gemakkelijk was te beheersen. In objecten met meer onkruid bewees de EcoRobotix ARA spotsprayer zijn toegevoegde waarde. Met een niet-selectieve herbicide werd een keurig resultaat behaald met behoud van nagenoeg alle planten.