Cosun: uitbreiding areaal na 2017

Het concern verwerkt momenteel naast suikerbieten ook ruwe rietsuiker. Deze suiker wordt vermengd met bietsuiker en verkocht als quotumsuiker. Dit doet het concern om de productiecapaciteit van de fabrieken optimaal te benutten en om aan de internationale vraag naar suiker te kunnen voldoen.
Stoppen met rietsuiker
Cosun streeft er na om na 2017 te stoppen met de productie van rietsuiker en hiervoor in de plaats meer bietsuiker te maken. Hoe snel die overstap gaat, is afhankelijk van het areaal suikerbieten op Nederlandse bodem, zei Van Roessel. ‘Als akkerbouwers in die jaren gezien de opbrengstprijzen van andere gewassen liever iets anders telen dan bieten, zal het langer duren voor we onze capaciteit volledig hebben gevuld met bietsuiker.’
Cosun is regionaal kostleider in zowel de teelt als de fabrieken, zei Van Roessel. ‘In 2012 hadden we de hoogste witsuikeropbrengst per hectare, en dat realiseren we dit jaar waarschijnlijk weer, aldus de secretaris. ‘Onze fabrieken zijn de grootste in Europa.’
Suikeropbrengst
Van Roessel verwacht dat de landelijk gemiddelde suikeropbrengst van deze campagne uitkomt op 12,8 tot 12,9 ton per hectare. ‘Dat valt eigenlijk een beetje tegen’, meent hij. Deze hoeveelheid komt onder het vijfjarig gemiddelde uit. ‘Maar gezien de weersomstandigheden van dit jaar, een droge lente en zomer, was het ook weer niet slecht.’
Begin oktober ging Cosun uit van een landelijk gemiddelde suikeropbrengst van 12,7 ton per hectare. Dat was iets hoger (+0,1 ton) dan de prognose van begin september.
Kostenneutraal produceren
Het energiegebruik van 1 hectare bietenteelt en -verwerking bedraagt 71.000 MJ, terwijl de energiewaarde van 1 hectare suikerbieten uitkomt op 368.000 MJ. ‘Er komt dus veel meer energie uit dan er in gaat. De fabrieken kunnen kostenneutraal draaien door ze op onze eigen perspulp te stoken.’ Toch doet Cosun dit niet. ‘Het is veel interessanter om de pulp te vermeerwaarden door het als veevoer te verkopen.’