Vroeger oogsten geeft hogere opbrengsten
In de Nederlandse landbouw gaat door de inzet van zware oogst- en transportmachines de bodemstructuur achteruit. Vooral onder natte omstandigheden tijdens de oogstmaanden september, oktober en november wordt de bodemstructuur aangetast. Het duurt een aantal jaren voordat de grond zijn oorspronkelijke structuur terug heeft. Dit gaat ten koste van de gewasopbrengst. Het opbrengstverlies kan oplopen tot circa 10 procent.
Oogst vervroegen
Naast de inzet van lichtere machines is oogsten onder drogere omstandigheden een optie om structuurschade te beperken. Dat laatste kan door de oogst 1 week of 2 weken naar voren te halen. Afhankelijk van het gewas komen er bij 2 weken vervroeging 10-12 werkbare oogstdagen bij en bij 1 week vervroeging 5-6 dagen.
Financieel interessant
Voor telers is oogstvervroeging ook financieel interessant als de jaarlijkse kosten per week oogstvervroeging lager zijn dan circa 150 euro per hectare. Twee weken vroeger oogsten kan dan voor consumptieaardappelen, zetmeelaardappelen, suikerbieten, waspeen, grove peen en industriekool. Eén week vervroeging is realistisch voor pootaardappel en cichoreiwortel. Vervroeging is geen optie voor bewaarkool en witlofwortel.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Susan Rexwinkel