
Grondbewerking: wat kost het?

Twee inmiddels oud-has-studenten, Hans Moggré en Martijn Robben, hebben voor DLV Plant een literatuuronderzoek uitgevoerd om te zien wat al eerder op papier is gezet door onderzoeksinstituten, zoals PPO. Tevens hebben ze akkerbouwers geënquêteerd over hun ervaringen met grondbewerking, zowel kerend als niet-kerend, met daarbij het gemiddelde brandstofverbruik. Deze uitkomsten vormden de basis voor een rekenmodule waarin het brandstofverbruik van circa 900 combinaties voor grondbewerking is terug te vinden.
Brandstofverbruik in liters per hectare
In de rekenmodule zijn veel combinaties mogelijk. Elke combinatie is verbonden aan een brandstofverbruik in liters per hectare. Omdat maar van een beperkt aantal combinaties het brandstofverbruik daadwerkelijk is vastgelegd in de literatuur of via praktijktests kan van lang niet elke combinatie het echte verbruik worden ingevuld, waarschuwen de onderzoekers. De overige combinaties zijn aan de hand van extrapoleren bepaald. De nauwkeurigheid is hierdoor minder geworden. Ze vinden dan ook dat, gezien de vele variabelen in het literatuuronderzoek en de praktijktests, de applicatie een benadering geeft van het werkelijke brandstofverbruik. Het echte verbruik kan iets hoger of lager uitvallen. Desondanks is het overduidelijk dat niet-kerende grondbewerking goedkoper is dan kerende technieken.
Verschillen
Ook benieuwd hoe groot de verschillen zijn tussen ploegen en niet-kerende grondbewerking op uw bedrijf? Vul de rekenmodule in en kijk hoe uw methode van grondbewerking uitpakt.
De rekenmodule (Excel-bestand)
Lees het uitgebreide artikel over de kosten van grondbewerking in het maandblad Akker dat zaterdag 23 november is verschenen