EU: maatregelen tegen bruin- en ringrot
Libanon heeft aangetoond dat zij vrij zijn van ringrot in de regio's, waardoor zij onder voorwaarden af mogen wijken van het importverbod van aardappelen, niet zijnde pootaardappelen.
Met uitzondering van pootaardappelen mogen aardappelen uit Egypte alleen in de Europese Unie worden geïmporteerd als zij zijn geteeld in gebieden die zijn opgenomen in een door de Europese Commissie opgestelde lijst van ziektevrije gebieden. Ook moeten ze bij binnenkomst in de EU worden gecontroleerd op bruinrot en voldoen aan specifieke voorschriften vermeld in de bijlage van het uitvoeringsbesluit.
Geregistreerde exporteur
Dit houdt voor de Egyptische en Libanese aardappelen onder meer in dat de export moet zijn uitgevoerd door een geregistreerde exporteur en de aardappelen moeten voorzien zijn van het officiële fytosanitaire certificaat waarop het ziektevrije gebied en het relevante partijnummer is vermeld. Ook moeten de aardappelen per zak zijn voorzien van een etiket waaruit onder meer de oorsprong blijkt.
Verder geldt voor beide landen dat de aardappelen (met uitzondering van pootgoed) moeten worden binnengebracht via de door de lidstaten aangewezen punten van binnenkomst. In Nederland zijn dat: Eemshaven, Harlingen, Beverwijk, Amsterdam, Rotterdam of Vlissingen.
Afvalstoffen
De afvalstoffen die overblijven na het verpakken en verwerken van deze aardappelen in de Europese Unie moeten zo worden verwijderd dat verspreiding van het eventueel aanwezige bruinrot niet mogelijk is.