LTO: alleen verliezers gestrand ganzenakkoord

De bestuurder maakt zich grote zorgen over de financiële gevolgen van het stuk gelopen overleg, waardoor het nu aankomt op een decentrale uitwerking van eerdere afspraken. Dit kan in de uitvoering tot grote verschillen leiden en zal een effectieve aanpak niet bevorderen, denkt hij.
Constructieve houding
LTO vertrouwt er niettemin op dat de constructieve houding van de diverse G7-partners in de provincies wordt voortgezet. ‘Hoogst noodzakelijke maatregelen mogen geen verdere vertraging oplopen, terwijl het probleem alsmaar groter wordt’, aldus De Koeijer.
Veel werk
Als de belangrijkste onderdelen van het G7-akkoord voortvarend worden omgezet in provinciaal beleid, kan volgens LTO in elk geval een begin worden gemaakt om dit probleem onder de knie te krijgen. De Koeijer: ‘Er zit onderhand 3 jaar werk in en het zou doodzonde zijn als dat verloren zou gaan.’
Slagvaardig optreden
Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland, die samen met de Friese gedeputeerde Johannes Kramer namens de provincies het overleg met de Ganzen-7 voerde, vindt het ook jammer dat de G7 partners geen overeenstemming hebben bereikt. ‘De ganzenpopulatie groeit nog steeds en de schade die ganzen aanrichten, wordt steeds groter. De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitkering van faunaschades. Wij moeten slagvaardig optreden, anders rijzen de kosten de pan uit’, zo reageert hij.
Teruggang zomerganzen
In Zuid-Holland zijn de betrokken partijen het eerder wel eens geworden over de aanpak van het ganzenprobleem. Resultaat is een beheerplan voor zomerganzen, dat is vastgesteld door de provincie en wordt gesteund door alle terreinbeherende en agrarische partijen. Zuid-Holland lijkt de eerste provincie te zijn waarbij in de zomertelling van 2013 een teruggang te zien is in het aantal zomerganzen. Ook rond Schiphol zijn goede resultaten behaald.