Onderzoekers lanceren nieuwe biopesticide

Volgens het Vlaams informatiecentrum land- en tuinbouw (Vilt) is de grootste verdienste van het project dat de lipopeptiden een alternatief bieden voor synthetische pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de agrariër en het leefmilieu. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat sommige lipopeptiden tot 4.000 keer minder toxisch zijn dan bepaalde chemische fungiciden.
Ziekteverwekkers
De lipopeptiden werken in op de meest voorkomende schimmels op de gewassen. De bacteriën bieden concurrentie aan ziekteverwekkers in de omgeving van de wortel, hebben een direct effect op de ziekteverwekker op de plant of stimuleren het van nature aanwezige afweermechanisme in de plant. De biopesticiden zijn onder meer werkzaam tegen septoria op tarwe, valse meeldauw in sla en fusarium op prei.
Patent
De ontwikkeling zit nog in een pré-industriële fase, schrijft Vilt: de productiewijze is gepatenteerd en naar verwachting komt het biopesticide op zijn vroegst over 4 jaar op de markt. In 2008 maakten biopesticiden 2,5 procent uit van de markt voor gewasbeschermingsmiddelen, met een gemiddelde groei van 5 tot 8 procent per jaar. Vanaf 2014 wordt een geïntegreerde gewasbescherming in Europa verplicht.