‘Nederlandse invulling deels aanpassen’

“We hebben gepleit voor een geleidelijke overgang naar een nieuw premiestelsel. Die mogelijkheden worden nu maximaal benut. Wel resteren enkele knelpunten met bijvoorbeeld de vergroening en de sterke inkomensteruggang voor enkele groepen boeren.
Onvoldoende flexibel
De dreiging dat in verband met vereiste vergroening goede landbouwgrond uit productie gehaald zou moeten worden, is tot voldoening van LTO achterhaald. Voor akkerbouwers zijn de meeste nu voorgestelde alternatieven werkbaar, maar nog onvoldoende flexibel in de dagelijkse bedrijfsvoering. “Het is beter dan de aanvankelijke plannen, maar het moet breder”, reageert Maat. Wat LTO betreft vallen onder vergroening ook pakketten met hennep, vlinderbloemige gewassen en bestaande landschapselementen. “Maatwerk voor de akkerbouw is nodig om perspectief te houden. Hierover gaan we dus nog stevig in gesprek”, aldus de LTO-voorzitter.
De zeer sterke daling van toeslagen die zetmeelaardappeltelers, intensieve melkveehouders en vooral kalverhouders te wachten staat, moet volgens LTO worden bijgebogen. LTO verwacht een duidelijke toezegging van de politiek om deze kwetsbare sectoren tegemoet te komen. Hierdoor krijgen zij meer financiële ruimte om zich aan de nieuwe situatie - op den duur overal gelijke premies per hectare - aan te passen.
Sterker
LTO Nederland benadrukt dat zowel de vergroening als het plattelandsbeleid boeren sterker moeten maken bij hun inspanningen voor agrarisch natuurbeheer, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en waterbeheer. Het geld dient zo te worden ingezet, dat het terecht komt in de agrarische sector en boeren en tuinders er dus profijt van hebben.