Minder schadelijke nematoden in bio-teelt

Het betreft met name het vrijlevende wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans), het maiswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) en trichodoriden. Het totaal aantal aaltjes was bij beide bedrijfssystemen wel vergelijkbaar. Bij de biologisch geteelde aardappelen werd bovendien significant minder schade gemeten van onder andere Rhizoctonia solani, Streptomyces scabies, trichodoriden en Meloidogyne chitwoodi.
Bodemweerbaarheid
Het onderzoek is uitgevoerd met verschillende teeltmaatregelen om de natuurlijke kringlopen in de bodem te herstellen, zodat minder bemest hoeft te worden en minder stoffen verdwijnen via grondwater of atmosfeer. De onderzoekers hopen met de uitkomst de bodemweerbaarheid tegen ziekten en plagen te verbeteren, zodat het gebruik van pesticiden en herbiciden kan verminderen, of zelfs vervallen.
Gelijke gewasrotatie
In het onderzoek is gewerkt met twee bedrijfssystemen met een gelijke gewasrotatie waarop tien teeltmaatregelen zijn toegepast. Het gaat om een conventioneel bedrijfssysteem met inzet van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, en een biologisch systeem, SKAL gecertificeerd. Beide systemen zijn meerdere jaren uitgevoerd op dezelfde grondsoort en met een gelijke rotatie.