ING: 2014 goed jaar voor de akkerbouw

Akkerbouwers profiteren van krappe voorraden en hoge prijzen, aldus ING. Het einde van het aardappelseizoen 2012-13 ging gepaard met hoge exportcijfers en goede prijzen. Voor de uitvoer van zowel pootgoed als consumptieaardappelen werden de recordniveaus van 2010-2011 benaderd. De nog vrij verhandelbare aardappelen waren vrijwel op en dus werd er fors betaald.
Krappe voorraden
In de eerste helft van 2014 kunnen akkerbouwers profiteren van de krappe voorraden en de goede prijstrend, verwacht ING Economisch Bureau. Op de termijnmarkt liggen de prijzen ook voor 2014-2015 iets boven het langjarig gemiddelde.
Uienexport
De uienexport is na het recordniveau in 2012-2013 (1 miljoen ton) het nieuwe seizoen voorzichtig begonnen, maar het vooruitzicht is wederom positief, stelt ING. Verdere areaaluitbreiding ligt dan ook in het verschiet. De brede marktgroei die de basis vormde voor deze groei zal in de toekomst verder uitgebreid moeten worden.
Goed exportperspectief
Volgens het economisch bureau is het exportperspectief voor telers van aardappelen en uien goed: de wereldbevolking groeit met bijna 200 miljoen mensen per jaar. Telers kunnen zich verder onderscheiden op het gebied van onder meer voedselveiligheid door bijvoorbeeld 100 procent controle te garanderen.
Risico’s
Maar akkerbouwers lopen ook risico’s, waarschuwt ING. Zo blijven de grondprijzen steeds maar door stijgen. De focus van ondernemers lijkt nog te vaak te liggen op volume boven kwaliteit. Bovendien beïnvloedt de trend naar extremere weersomstandigheden de productiekwaliteit, bedrijfsvoering en rendement in ongunstige zin.
Lees hier de publicatie 'Visie op sectoren'