Controle op knolcyperus weer van start
Knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat in landbouwgewassen en tuinbouwgewassen grote schade kan veroorzaken. Om de vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, zijn voor telers verbodsbepalingen, maatregelen en (overige) verplichtingen opgenomen in de regeling Plantgezondheid. Hiermee worden problemen bij de export van voortkwekingsmateriaal voorkomen.
In opdracht van de NVWA controleren de NAK, de Naktuinbouw en de BKD op het voorkomen van knolcyperus in de gewassen die zij keuren. De NAK is bevoegd om teeltverboden op te leggen en te controleren op het voldoen hieraan. Wanneer een teler een opgelegd teeltverbod overtreedt, kan een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd.
Telers kunnen ook zelf actief knolcyperus in percelen melden bij het NAK meldpunt in Emmeloord of online via het meldpunt teeltvoorschriften.
De tekst gaat verder na de tweet
Hardnekkig onkruid
Knolcyperus (Cyperus esculentus) is een hardnekkig onkruid dat zich moeilijk laat bestrijden en dat zich bovendien extreem snel kan vermeerderen. Eén knolletje is in staat om in één jaar voor 8.000 nieuwe knolletjes te zorgen en kan daardoor in bepaalde gewassen grote schade veroorzaken. Om die snelle vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, gelden voor boeren en andere grondgebruikers verbodsbepalingen, maatregelen en (overige) verplichtingen.
Het teeltverbod geldt minimaal voor drie jaar: pas na drie jaar zonder teelt én zonder dat er knolcyperusplanten worden gevonden mag er weer een gewas worden geteeld. Precies dat teeltverbod weerhoudt boeren ervan om aan te geven dat ze te maken hebben met knolcyperus. Uit angst voor een teeltverbod worden besmettingen niet gemeld. Het aantal officiële besmettingen stond aan het begin van dit seizoen op 490 percelen (731 hectare besmet). Het daadwerkelijke aantal besmette percelen moet echter vele malen hoger liggen.