Uienonderzoek koprot landelijk uitgezet
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/02/693/7720b2d76.-detail.jpg)
Samen met Dacom worden alle gegevens van deze monsters ingevoerd en geanalyseerd. Zo ontstaat er een landelijk beeld van koprot. Deze kennis geeft de mogelijkheid om de waarschuwingsmodule van koprot te verfijnen en zo de juiste aanpak te ontwikkelen om besmetting van koprot de baas te worden.
Uienmonster
Telers die willen aansluiten bij het landelijk onderzoek, kunnen een uienmonster van in totaal 100 uien (hoge of lage besmetting) en bijbehorende digitale teeltgegevens in de maand januari aanleveren bij hun Agrifirm Plant specialist.
De gevonden aantastingen worden met alle digitaal aangeleverde teeltregistraties gekoppeld aan de regionale data van de Dacom module. Alle deelnemende telers ontvangen na het verwerken en analyseren van de gegevens informatie over hun specifieke resultaten.
Verrast
In november werd een flinke toename van koprot gesignaleerd in partijen uien in met name Friesland, Flevoland en Noord-Holland. Telers werden verrast door de schimmel. Bij sommige boeren kwam in de bewaarcel wel 10 procent koprot voor. Eind vorige maand leken de problemen onder controle.
![Foto van Fenneke Wiepkema](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/362/aw4a5175_hoofd_klein.150x150.jpg)
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Agrifirm Plant
Beeld: De Groot en Slot, Slot