Parallelteelt… waar moet ik op letten?
Wanneer er op één bedrijf zowel biologische als gangbare percelen zijn waar hetzelfde gewas wordt geteeld, is er sprake van een ‘parallelteelt’. Dit is toegestaan als de biologische en gangbare productie volledig gescheiden zijn en er verschillende rassen worden geteeld, die gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dit is vastgelegd in artikel 9 lid 7 van EU verordening 2018/848. De reden achter deze regelgeving laat zich makkelijk raden: dit is om te voorkomen dat gangbare producten voor biologisch worden verkocht.
Het is dus toegestaan om op één bedrijf gangbare en biologische producten te telen, mits de producten duidelijk te onderscheiden zijn. Berdie neemt als voorbeeld pompoenen. ‘Je mag dus wel een bedrijf hebben met gangbare en biologische percelen waarbij je op de biologische percelen oranje pompoenen teelt en op de gangbare percelen groene pompoenen teelt. Deze zijn tenslotte gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Op beide percelen oranje pompoenen telen is niet toegestaan.’
In de veehouderij geldt dat een ondernemers zowel biologische als gangbare dieren mogen houden, als het verschillende soorten zijn. Je kan dus wel een bedrijf hebben met biologisch melkvee en gangbaar pluimvee, maar niet met biologisch melkvee en gangbaar vleesvee (runderen). Onder de nieuwe bio-verordening EU 2018/848 is het ook expliciet niet meer toegestaan om zowel biologisch als gangbaar grasland op 1 bedrijf te hebben.
Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen:
- Bij het omschakelen van een bedrijf met meerjarige gewassen, bijvoorbeeld fruitbomen. Alle percelen met hetzelfde gewas moeten dan wel binnen 5 jaar biologisch zijn, dus na 2 jaar moeten alle percelen zijn aangemeld voor omschakeling;
- Bij productie van zaaizaad, plantgoed en ander uitgangsmateriaal;
- Landbouwkundig onderzoek.
Wanneer een bedrijf nieuwe percelen aanmeldt voor omschakeling en hierop dezelfde gewassen gaat telen als op de biologische percelen, wordt dit niet gezien als parallelteelt, dit is dus toegestaan. Meer informatie over parallelteelt is te vinden op de website van Skal.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Berdi Doornebosch