'Consument misleid met speltbrood in super'

De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten. Verder is de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken met dat van een echt speltbrood, aldus Kassa.
Panel
Konden consumenten eerder alleen bij de specialist terecht voor speltbrood, nu is het ook te koop bij de reguliere supermarkt. Kassa kocht verschillende speltbroden bij verschillende supers en liet deze bestuderen door een deskundig panel.
Onduidelijke etiketten
Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker van de Wageningen Universiteit Luud Gilissen durven het brood niet echt speltbrood te noemen. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten waardoor ze het niet kunnen controleren. Daarnaast is ook de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken met dat van een speltbrood zoals zij die kennen.
'Misleidende communicatie'
De Consumentenbond vindt dat de communicatie op de etiketten van speltbrood misleidend is en vindt dat dit streng moet worden aangepakt, meldt Kassa. Zij heeft actief contact met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om misleiding van consumenten tegen te gaan. De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet.
Teelteigenschappen
Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Spelt heeft andere teeleigenschappen en dikker kaf. In de teelt worden over het algemeen weinig pesticiden en kunstmest gebruikt. Dit alles maakt de teelt duurzamer dan de teelt van tarwe en het speltbrood ook duurder dan tarwebrood.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Kassa
Beeld: Trekkerweb