‘BCA-resistent bietenras eerder rendabel’
Bij percelen met een besmetting met bietencystenaaltjes (BCA) gold tot nu toe een ‘omslagpunt’ waarbij BCA-resistente rassen werden aanbevolen, aldus de organisatie. Het advies van het IRS was om bij een besmetting met het witte bietencystenaaltje met meer dan 150 eieren en levende larven per 100 millimeter grond, te kiezen voor een BCA-resistent ras.
Goede rassenkeuze
Volgens Natasja Poot, productmanager bodemgezondheid bij BLGG AgroXpertus, is de komst van het nieuwe ras meer dan welkom in de beheersing van bietencystenaaltjes. ‘De keuze van het juiste ras is één van de middelen om aaltjes te beheersen.’
Opbrengstderving
Ze waarschuwt echter voor een misverstand dat bestaat onder veel telers. ‘De rassen zijn partieel resistent. Dat wil zeggen dat deze rassen het bietencystenaaltje minder vermeerderen in vergelijking met een vatbaar gewas. Het bietencysteaaltje kan zich echter nog steeds vermeerderen en bij hoge besmettingen laten ook de BCA-resistente rassen opbrengstderving zien.’
Monstername
Volgens BLGG AgroXpertus is bijna de helft van de percelen besmet met het bietencysteaaltje en is en blijft monstername onmisbaar voor een effectieve beheersing. ‘Veel telers zijn zich er niet bewust van dat percelen besmet zijn en dat er opbrengst blijft liggen’, aldus Poot.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: BLGG AgroXpertus
Beeld: Ruth van Schriek