Wateroverlast leidt tot geelverkleuring van bieten
Bij bieten die onder water staan ontstaat zuurstofgebrek en stopt de groei. Het blad krijgt bovendien een steile stand en begint geel te verkleuren. Bij met water verzadigde percelen, verdwijnt de zuurstof uit de grond en verkleuren haarwortels zwart en sterven af. Het gevolg is dat de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Verder kunnen kleine plantjes ook insnoeren op de grens van lucht en grond. Volgens het IRS verkleurt het hypocotyl op die plek zwart.
Nieuwe haarwortels
Zakt het water binnen enkele dagen weg, dan vormt de plant vaak veel nieuwe witte haarwortels, waardoor een bossig wortelstelsel kan ontstaan. Door de regen kunnen nutriënten naar diepere lagen worden verplaatst, maar volgens het IRS ontwikkelt het wortelstelsel van de biet zich voldoende diep om deze voedingsstoffen (later) nog op te nemen.
Geen extra stikstofgift
Het geven van extra stikstof heeft volgens het IRS in de huidige situatie geen zin. Zodra het droger wordt komt de in de grond aanwezige stikstof weer beschikbaar voor het gewas. Een aanvullende gift leidt dan tot een hogere stikstofopname wat vervolgens het suikergehalte drukt en bovendien zorgt voor een hoger amino-stikstofgehalte. Daarbij verwijst het IRS ook naar een eerder onderzoek op zandgrond waar het effect van bijbemesten na hevige regenval in mei, werd onderzocht. Hieruit bleek dat een extra gift de financiële opbrengst niet verhoogde. Volgens het IRS leidt dit alleen tot het stimuleren van de bladgroei. Voor het oog lijkt dit gunstig, maar uiteindelijk niet voor het financiële saldo.
Water op het land
Het IRS wijst erop dat, in tegenstelling tot andere gewassen, bieten veelal wel enkele dagen in het water staan. Er treedt wel groeiremming op. Dit als gevolg van het afsterven van de haarwortels bij zuurstofloze omstandigheden. Dit herstelt zodra het water wegzakt. Het IRS zegt niet precies te kunnen aangeven hoe lang de grond verzadigd kan zijn voordat planten wegvallen. In het najaar kan een biet na een week in het water te hebben gestaan, nog overleven. Het belangrijkste advies voor deze gevallen is om te zorgen voor een spoedige afwatering.
Schoffelen
Nadat de grond weer wat opdroogt, wordt nogal eens overwogen om te schoffelen en zodoende de toplaag van zuurstof te voorzien. In het verleden is veel onderzoek verricht naar het effect van schoffelen, ook op percelen die door regen- en hagelbuien totaal verslempt waren, op de groei en productie van de bieten. Volgens het IRS bleek hieruit dat deze niet verbeterden door schoffelen. Schoffelen om bieten weer van zuurstof te voorzien en de groei te stimuleren heeft, aldus het IRS, daarom geen zin. Schoffelen is wel effectief als de grond bij het drogen niet openscheurt. Dan kan zo de verslempte laag worden gescheurd.