De jury van Topbodem bracht afgelopen woensdag een bezoek aan alle vier de finalisten van Topbodem. Naast een gesprek aan de keukentafel keek de jury ook rond op het erf en staken ze een grondmonster op de percelen.
Wim en Mia Salomons uit Dronten in gesprek met jurylid Frank Nijsten van Sibelco op het erf van Philip Kroes. Het echtpaar Salomons voerde het woord omdat Kroes in het buitenland vertoefde.
Mia Salomons kijkt toe hoe jurylid Arjan Reijneveld van BLGG AgroXpertus een grondmonster steekt. Het biologische perceel krijgt ieder jaar 10 ton stalmest en er wordt alleen met een bandendruk van 0,7 bar overheen gereden.
De juuryleden Arjan Reijneveld, Frank Nijsten en Harry Terpstra (Kongskilde)bekijken de stro en graanopslag van Henk Smith (2e van rechts) in Beerta.
Met deze kunstmeststrooier strooit Henk Smith een blend met onder andere borium, calcium en koper.
Cameraman Bram Teeuwsen van Agrio filmt het steken van een bodemmonster door Arjan Reijneveld op het perceel van Smith in Beerta. Met links jurylid Anna Zwijnenburg van OCI Agro. De organische stof in de vorm van eenden- en geitenmest blijkt goed verteerd te zijn.
Harry Terpstra bekijkt samen met de andere juryleden hoe schoon het pootgoed is van Remko van Wieringen uit Finsterwolde. Tweede van rechts is adviseur Hendrik Jan Boven van WPA Robertus
Van Wieringen teelt op zeer zware grond in het Oldambt Spunta en Desiree en bouwt daarvoor in oktober al de ruggen op. In het voorjaar wil hij niet op de grond komen om de structuur te beschermen.
Van Wieringen strooide de afgelopen twee jaar gips voor de aardappelteelt uit, om de zuurgraad van 7,4 pH goed te houden.
Met zijn machines blijft Van Wieringen het liefst van het land af. Zijn motto: We kunnen de grond wel vernieuwen, maar niet beter maken.
Arjan Reijneveld is gesprek met Van Wieringen bij het nemen van een monster. Over organische stof maakt de Groninger zich niet druk.
Johan de Boer uit Grijpskerk legt aan Frank Nijsten uit dat hij met twee trekkers achterelkaar ploegt om zo min mogelijk slip te krijgen. Daardoor kan hij 6 km/h rijden in plaats van 4 km/h.
Anne Zwijnenburg bekijkt de textuur van het perceel in Grijpskerk. Het perceel heeft een afslibbaarheid van tegen de 50 procent.
De organische stof is ook hier goed verteerd blijkt uit het steekmonster. De Boer brengt runderdrijfmest op in het voorjaar in zijn wintertarwe en liet 2 jaar geleden een vracht champost komen.
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.