Ziekteverwekkende schimmels steeds vaker resistent tegen antischimmelmedicatie
Gezondheidsraad pleit voor beperking gebruik fungiciden in landbouw

Bij resistentie tegen antischimmelmedicatie lukt het de medicatie niet goed of helemaal niet meer om de schadelijke schimmels op te ruimen. Hierdoor zijn schimmelinfecties minder goed te behandelen en vaker dodelijk bij mensen met een verminderde afweer, geeft de Gezondheidsraad aan.
Resistente schimmelsporen inademen
Resistentie kan volgens de raad ontstaan als de antischimmelmedicatie (antimycotica) lang of vaak moet worden gebruikt. Sommige soorten schimmels worden echter resistent doordat ze in het milieu worden blootgesteld aan schimmelbestrijders uit de landbouw. Deze fungiciden bevatten stoffen die nauw verwant zijn aan de stoffen in antimycotica. Mensen kunnen daardoor resistente schimmelsporen inademen. Tegelijkertijd komen er vanuit het buitenland nieuwe resistente schimmelsoorten Nederland binnen.
Plaatsen in het milieu waar ziekteverwekkende schimmels resistent worden door het gebruik van fungiciden in de landbouw moeten worden opgespoord en aangepakt, schrijft de raad. Verder moet het gebruik van fungiciden zoveel als redelijkerwijs mogelijk is te worden beperkt. De raad adviseert om te voorkomen dat er nieuwe fungiciden op de markt komen met dezelfde of nauw verwante chemische bestanddelen als bestaande of nieuwe antimycotica. Hiervoor moet regelgeving worden ontwikkeld, zowel binnen de EU als wereldwijd.
Dodelijk
Ernstige invasieve schimmelinfecties komen vooral voor als complicatie bij mensen met een verminderde afweer door een orgaantransplantatie of een behandeling tegen kanker. Ze kunnen echter ook voorkomen bij voorheen gezonde mensen die plotseling op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis belanden na een ongeval of wegens een ernstige virusinfectie. Invasieve schimmelinfecties zijn moeilijk te behandelen en het aantal soorten antimycotica is beperkt. Resistentie bij schimmels maakt deze infecties nog vaker dodelijk.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Gezondheidsraad