Muskusrat graaft imposant gangenstelsel

Er is al langere tijd discussie over nut of noodzaak van muskusrattenbestrijding. Dit was voor de Unie van Waterschappen vorig jaar aanleiding te starten met een landelijke veldproef, waarin de effectiviteit van muskusratbestrijding wordt onderzocht.
Schade aan waterkeringen
Het STOWA-onderzoek richt zich vooral op de vraag hoe groot de uiteindelijke invloed van de door muskusrattengraverij optredende schades is op de hoogte, stabiliteit en daarmee de veiligheid van waterkeringen. Daarvoor willen de onderzoekers bijvoorbeeld meer weten over de (maximale) graafcapaciteit van muskusratten.
Purschuim
In het onderzoek naar de graafcapaciteit van de muskusrat is het gegraven gangenstelsel op meerdere plekken gevuld met purschuim. Daarna is het stelsel in zijn geheel uitgegraven. Dat leverde een indrukwekkend gangenstelsel op. Het stelsel had een lengte van circa 5 meter en liep zo'n 2 meter het talud in. De ingangen van het gangenstelsel bevonden zich op de watergrens. De komende maanden wordt onderzocht in hoeverre de gangenstelsels de waterveiligheid beïnvloeden.
Daling muskusratvangsten
Vorige maand meldde de Unie van Waterschappen dat het aantal muskusratvangsten in 2013 is gedaald tot onder de 100.000. Het is voor het eerst sinds 1978 dat de vangsten onder deze grens liggen.