Veldkeuring in vroege percelen al begonnen
NAK: Nog enkele duizenden hectares pootgoed aan te geven
Het is wat betreft de aangifte maatwerk, zegt Jeroen Winkelhorst van de NAK. „We moeten kijken wat haalbaar is onder deze omstandigheden.”
Uitgesteld
De sluitingsdatum voor de aangifte van pootaardappelen is een paar keer uitgesteld. Aanvankelijk sloot de aangifteperiode op 22 mei. Door de regen besloot de NAK deze termijn te verlengen tot 29 mei. Die termijn werd vervolgens weer verlengd tot 5 juni, maar ook die datum blijkt niet voor iedereen haalbaar. Onder meer in het zuiden van het land en in de Achterhoek is het poten nog niet afgerond.
De NAK wil gezien de omstandigheden soepel zijn, maar er moet wel een planning voor de veldkeuring worden opgemaakt. De keuringsdienst hanteert de regel dat het moment om de aangifte definitief te maken is gekomen als de eerste percelen van de teler keurbaar zijn. De teler behoudt dit jaar echter wel de mogelijkheid om de percelen die dan nog gepoot moeten worden later alsnog aan te geven.
De tekst gaat verder na de tweets
Afwijkende aangifte
Dit kan door middel van de zogenoemde afwijkende aangifte, waarmee telers losse percelen kunnen aangeven. De NAK geeft er de voorkeur aan om de aangifteperiode zo lang mogelijk open te houden: via de reguliere aangifte kan de teler rechtstreeks het systeem in om zijn percelen aan te geven. Percelen die via de afwijkende aangifte zijn aangemeld, moeten later handmatig door de NAK worden overgezet.
Het is een bizar jaar, geeft Winkelhorst aan. „Aan de ene kant zijn we al bezig met de veldkeuring en zijn de keurmeesters al in het veld, terwijl aan de andere kant nog percelen moeten worden gepoot en aangegeven.” De veldkeuring is vorige week van start gegaan.
Areaal pootgoed 2024
Omdat nog zoveel percelen moeten worden aangegeven, durft de NAK nog geen uitspraak te doen over het verwachte areaal pootaardappelen voor dit jaar. „We hadden gehoopt daar deze week duidelijkheid over te krijgen, maar met de vele regen die gisteren is gevallen, wordt dat misschien wel pas over twee weken.”
Wel is volgens Winkelhorst duidelijk dat de aangifte nog een paar duizend hectare af ligt van het areaal van vorig jaar. Dit zou betekenen dat het areaal pootaardappelen redelijk overeen komt met het areaal van 2023. Vorig jaar is 38.776 hectare pootgoed aangegeven bij de NAK. Dat was ruim 2.500 hectare minder dan in 2022. Het areaal pootaardappelen krimpt al enkele jaren.
Overpoten
Er zijn bij de NAK nog geen verzoeken binnengekomen om percelen uit de keuring te halen vanwege de wateroverlast of meldingen van overpoten. Er zijn wel aardappelen verrot en overgepoot of er is een ander gewas in gezaaid, maar daarbij ging het om consumptieaardappelen, is de inschatting van Winkelhorst.