Overstap op druppelirrigatie niet ‘klaar’ na aanschaf
Druppelirrigatie vraagt om een andere manier van werken en denken dan de gangbare haspelirrigatie. Vooruitdenken en vroeg beginnen zijn van groot belang. Dat is een belangrijke conclusie uit de tussenrapportage 2022-2023 van het Publiek-Private-Samenwerking (PPS)-project Waterwerk.
Het vierjarige PPS-project Waterwerk is in 2022 van start gegaan. Het doel van het project is het verkrijgen van inzicht in diverse irrigatiemethoden (diepdruppelirrigatie, haspelirrigatie, bovengrondse druppelirrigatie en geen irrigatie) die mogelijke voordelen kunnen bieden ten opzichte van de gangbare haspelirrigatie. Waterbesparing staat hierbij centraal, maar er wordt ook een integrale analyse uitgevoerd van de kwaliteit van zowel bodem, bodemleven en gewas. Daarnaast worden de kosten van de verschillende technieken in kaart gebracht.
Tussenrapportage 2022-2023
De bevindingen van de afgelopen twee jaar zijn in de tussenrapportage 2022-2023 op een rij gezet. Een belangrijke conclusie is dat het bij druppelirrigatie belangrijk is om ver vooruit te denken. Volgens de onderzoekers moet er bij druppelirrigatie al met irrigeren gestart worden bij lichte verdroging van de bodem. Dit zorgt ervoor dat de bodem vochtig gehouden kan worden tijdens een volgende droge periode. Start het irrigeren pas op het moment dat normaal gesproken de haspel wordt aangezet, dan is de bodem te droog en kan het water niet meer opgenomen worden. Druppelirrigatie levert onvoldoende water om een dergelijke toestand te herstellen.
Voorbeeldproject voor overige provincies
Het vierjarige onderzoeksproject Waterwerk in de Betuwe (2022 – 2026) wordt uitgevoerd in opdracht van waterleidingbedrijf Vitens en is medegefinancierd door de Provincie Gelderland, de Hagelunie en BO Akkerbouw. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut werken hierbij samen met Ekoboerderij De Lingehof, Acacia Water en Broere Irrigatie bv. De toekomstige onderzoeksresultaten van dit project kunnen een belangrijke bron van kennis zijn voor overige provincies die aan de slag willen met waterbesparende maatregelen in de landbouw.
Meer informatie
Meer informatie over druppelirrigatie vind je in de kennisbank van Groen Kennisnet.
Kom meer te weten over klimaatadaptatie in open teelten in het dossier op Groen Kennisnet.
Klik hier voor de vakinformatiepagina voor de akkerbouwer.
Tekst: Redactie Groen Kennisnet
Beeld: Angelique Nijssen via iStock