Fotoserie: Thuiswedstrijd voor DSV op de DLG Feldtage 2024
Innovaties in veredeling, begroeningssystemen en zaaitechnieken.
Successen in gerst en granen
In de perfect aangelegde demo’s waren vele innovaties en veredelsuccessen van DSV ‘live’ te zien. In de granenveldjes stond prominent de wintertarwekampioen Champion. Deze wintertarwe scoort de hoogste resultaten in opbrengst in alle onderzochte regio’s in Nederland met ziektebestrijding. Champion staat ook in het Guinness Book of Records met hoogste granenopbrengst ooit.
Bij de veredeling van wintergerst wordt veel gefocust op ziekteresistentie tegen het gerstegeelmozaïekvirus type 2 (BYMV) en het dwergvergelingsvirus (BYDV). De rassen Esprit, Julia, Fascination, Sensation werden hierbij uitgelicht. Het door DSV veredelde wintergerst ras Fascination bijvoorbeeld biedt extra verzekering tegen opbrengstverlies door het dwergvergelingsvirus. Fascination is opgenomen op de Franse rassenlijst en recent ook met goede cijfers toegelaten op de rassenlijst in Duitsland. De informatie uit onze buurlanden is interessant, want in Nederland is geen officiële beproeving van wintergerst.
Groenbemestermengsels
Een brede range van groenbemestermengsels werd getoond. Bij de diverse mengsels werd duidelijk vermeld wat de mogelijkheden en voordelen zijn, bijvoorbeeld het aandeel vlinderbloemigen en hoeveel stikstof er vastgelegd kan worden.
Kweken voor groenbemestermengsels
De veredelaars van DSV ontwikkelen plantenrassen speciaal voor toepassing in groenbemestermengsels. Het ontwikkelen van een nieuw ras is een kwestie van jarenlange veredeling. De focus is in de eerste plaats om te veredelen op de juiste eigenschappen van componenten in de mengsels. Met intelligente mengselsamenstellingen streeft DSV naar het ontwikkelen van groenbemestermengsels die niet alleen de bodemkwaliteit verbeteren, maar ook de opbrengsten voor de akkerbouwers verhogen. Enkele rassen (“oud” versus “nieuw”) waren naast elkaar ingezaaid zodat de effecten van de veredeling goed te zien waren.
Companion Cropping
Dat DSV niet enkel innoveert op veredeling maar ook kijkt naar bouwplanrotatie en nieuwe begroeningssystemen, was goed te zien in de diverse demo’s van companion cropping. De mengteelt van mais en sorghum biedt kansen voor melkveehouders voor de verplichting om een rustgewas mee te nemen in de gewasrotatie. Het verschil tussen de groei van het al hogere staande mais en het al vroeg ‘uitstoelende’ sorghum was mooi zichtbaar in de demo.
Nieuw bijzaaimengsel CerealPro
Ook een speciaal soortenrijk mengsel voor bijzaai bij granen werd getoond. Uit onderzoek naar groenbemesters is bekend dat plantengemeenschappen het bodemleven op verschillende manieren beïnvloeden. Ze dragen bij aan de opbouw van stabielere en grotere bodemaggregaten en kunnen daardoor het waterbeheer verbeteren. Met behulp van deze kennis is de nieuwe graanonderzaai TerraLife®-CerealPro samengesteld. De onderzaai beïnvloedt het bodemleven op diverse manieren en concurreert niet met het graan. De vlinderbloemigen zorgen voor extra stikstofvoorziening en door soorten zoals smalle weegbree, facelia of deder worden onkruiden onderdrukt. Na de graanoogst blijft een deel van de soorten behouden en
Voordelen van inzaaien met een drone
DSV onderzoekt en test ook nieuwe mogelijkheden voor inzaai. De enorme drone kan perfect ingezet worden als onderzaai of bijzaai, waarbij zelfs een mengsel van zaden prima werkt. Met de drone kan nauwkeurig en snel op bijna elk tijdstip een groot oppervlak gezaaid worden, zonder het hoofdgewas te beschadigen. Een drone biedt ook uitkomst wanneer de bodem nog te nat is om te berijden.
CATCHY – 9-jarig onderzoek naar de effecten van groenbemesters op de volgende teelt
Aan het onderzoek CATCHY werd een gehele aparte stand gewijd. Niet voor niks, want dit onderzoek heeft enorm veel inzichten gegeven welke op technische posters werden uitgelegd. Gedurende in totaal negen jaar werden twee verschillende gewasrotaties bestudeerd om te bepalen hoe groenbemesters de bodem en de biologie ervan beïnvloeden en dus ook de opbrengsten van de hoofdgewassen. Het CATCHY groenbemesterproject maakt deel uit van het initiatief "Bodem als duurzame hulpbron voor de bio-economie - BonaRes" en werd gelanceerd door het Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) in 2015 in Duitsland. De belangrijkste uitkomsten van het CATCHY-onderzoek kan je lezen in dit artikel.