‘Lagere bemesting leidt tot schoner water'

De resultaten zijn vastgesteld met cijfers uit het project Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) dat het LEI samen met het RIVM uitvoert. Opvallend is dat uit de analyse blijkt dat stikstoftoediening via dierlijke mest niet hoeft te leiden tot meer uitspoeling van nitraat naar het grondwater dan gebruik van kunstmeststikstof.
Dalende tendens
Het mestbeleid van de overheid zette aan tot een lagere stikstofbemesting waardoor het stikstofoverschot is teruggelopen. Ook het nitraatgehalte laat een dalende tendens zien, met name op kleigrond. Op zand- en lössgrond ligt het nitraatgehalte nog boven de norm.
Meer inspanningen
Mocht de mestwetgeving worden aangescherpt, dan vraagt dit meer inspanningen van de akkerbouwer in het totale bedrijfsmanagement, aldus het onderzoek. Bovendien wordt de kans groter dat er tekorten aan voedingsstoffen voor de plant gaan ontstaan, met meer risico voor opbrengstderving en inkomensverlies.
Precisiebemesting
Een mogelijke oplossing is het toepassen van precisiebemesting, waarbij tijdens het bemesten de stikstofgift wordt aangepast aan de gewasbehoefte op microniveau op basis van gewas- en bodemmetingen.
Lees het volledige rapport op de website van WUR.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: LEI
Beeld: Trekkerweb