‘Actie Syngenta doekje voor het bloeden’

Hoewel de drie organisaties het initiatief ’Burgers voor Bijen’ een sympathieke actie vinden, zou het volgens hen pas geloofwaardig zijn als Syngenta per direct stopt met de rechtszaak voor het behoud van neonicotinoïden en zich tegelijkertijd inzet voor de ontwikkeling van methoden van plaagbestrijding die niet schadelijk zijn voor bijen.
Eenjarige akkerranden
De aanleg van eenjarige akkerranden met bijenbloemen die Syngenta financiert, heeft bovendien alleen zin als er op de boerderij jaarrond agro-ecologisch wordt gewerkt, aldus Merijn Bos, landbouwecoloog van het Louis Bolk Instituut.
Duurzame gewasbescherming
Volgens hem trekken deze eenjarige akkerranden insecten aan, die het grootste deel van hun leven juist afhankelijk zijn van andere kwaliteiten in het landschap, zoals nestgelegenheid en duurzame gewasbescherming. ‘Als je hieraan geen aandacht besteedt, dreigt de aanleg van dergelijke randen ‘een doekje voor het bloeden’ te worden.’
Syngenta roept burgers op mee te doen aan de crowdfundingsactie om boeren te helpen akkerranden in te zaaien. Vandaag is de website ‘Burgers voor Bijen’ gelanceerd. Op de eerste dag zijn er al tien akkerbouwers die meedoen aan het project.
Binnen het project kunnen burgers en boeren gezamenlijk werken aan een betere leefomgeving voor bijen. De teler zorgt voor de aanleg van bloeiende akkerranden in zijn productieveld en de burger helpt met een kleine financiële bijdrage om de opbrengstderving voor de teler te compenseren.
Gebrek aan biodiversiteit
Syngenta noemt de visie van de Bijenstichting, de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en Bionext over het project 'een verkeerde houding'. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de bijensterfte wordt veroorzaakt door de varoamijt, zegt Toon Musschoot. 'Ook het gebrek aan biodiversiteit door onder meer verstedelijking van het landschap speelt een rol. Hierdoor verdwijnt het voedsel van de bijen. Onze actie is daar een antwoord op.'

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Kennislink