In Flevoland al 30% van bieten gezaaid

Op de lichte gronden in het noorden en oosten is ook gezaaid, maar hier blijft het nog achter op het gemiddelde. Op de noordoostelijke lichte gronden is tot nu tot 5 procent gezaaid.
Op de kleigronden verloopt het wat minder makkelijk. Er zijn veel grondbewerkingen nodig om een goed zaaibed te krijgen. In veel gevallen moeten akkerbouwers twee of drie keer, met aangedreven werktuigen, het land op om het zaaibed te bereiden. Met vaak ook dan een kluiterig zaaibed.
Dieper zaaien
Akkerbouwers worden gedwongen iets dieper te zaaien dan wenselijk om het zaad op de vaste ondergrond te krijgen. Hiermee voorkomen ze dat de zaden droog komen te liggen. Enkele telers hebben geprobeerd te zaaien, maar stellen het toch maar uit totdat het heeft geregend. Andere telers hebben de zaaibedbereiding uitgevoerd, maar zaaien nog niet direct en doen dit pas na regen.
Eigenlijk is op veel plaatsen de bodemstructuur niet goed, concludeert Suiker Unie, maar wachten tot dit wel zo is zou lang kunnen duren. Op vers geploegd land verloopt de zaai beter.
Gestoven
Op veel percelen is het wachten op de organische mest. Er wordt nu dag en nacht mest ingewerkt. Het begint plaatselijk zelfs droog te worden. In de omgeving van Dedemsvaart heeft het op de eerste zandkopjes afgelopen zaterdag al gestoven, meldt Suiker Unie. “Gelukkig staat er nog geen gewas boven.”
Suiker Unie vraagt zich af of de gerst als anti-stuifmaatregel tijdig boven staat. “We wachten nog steeds op de toelating van drijfmest in de strijd tegen stuifschade. Het is wederom 5 voor12."