'Verzilting bodem serieus probleem'
Grote delen van Nederland hebben of krijgen met verzilting te maken. Het gaat dan met name om gebieden in Noord-Nederland, de westkust en Zeeland. Maar ook de diepe polders, die in het verleden drooggelegd zijn, zijn relatief zout.
Oppervlaktewater
De Louw deed onderzoek naar verzilting in 2 diepe polders: de Haarlemmermeerpolder en de Noordplaspolder (bij Zoetermeer) en bracht de belangrijkste wellen in kaart. ‘Wellen maken het oppervlaktewater zout. Dat oppervlaktewater stroomt door de hele polder en wordt uiteindelijk op de boezem uitgeslagen. De wellen beïnvloeden de hele polder en zelfs het boezemwatersysteem.’
Tweecomponentenlijm
Meer dan 60 procent van het zoute water komt via de wellen naar boven, zo berekende De Louw. De focus ligt dan ook op deze wellen. Tijdens het onderzoek werd geprobeerd de wellen te dichten met behulp van een tweecomponentenlijm.
Probleem verleggen
De Louw: ‘Hiermee lukte het wel om de gaten te dichten, maar vervolgens verlegde het probleem zich. Het afsluiten van de huidige wellen verlegden de druk, waardoor het water zijn weg naar boven vond via bestaande scheuren. De wellen dichten bleek dus geen oplossing te zijn. Dan zou je het hele gebied rondom de wel met scheuren moeten dichten en dat gaat niet.’
Afdammen
Volgens de geohydroloog kunnen de boeren in samenwerking met de waterschappen zich beter concentreren op het afdammen van zoute sloten, waardoor meer zoet water beschikbaar is voor de gewassen.
Lees het volledige artikel in Akker, die op zaterdag 22 maart verschijnt.
Tekst: Angèle van Tiggelen
Beeld: Ellen Meinen