Telers in Oldambt verder met NKG
Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom en onderzoeker Jaap van ’t Westeinde van proefboerderij Ebelsheerd schatten dat ongeveer 30 procent van de telers in het Oldambt ‘iets met NKG doet.’ De helft van hen heeft geïnvesteerd in een nieuw werktuig. ‘Dat laat zien dat NKG doorzet’, aldus Van ’t Westeinde.
Leergeld
Aan de andere kant is er een groep telers die er niets van wil weten. ‘Hoewel NKG in theorie beter is voor de grond, hebben we nooit aangetoond dat de opbrengsten hoger zijn. De kans dat je leergeld betaalt en de opbrengsten eerst wat lager zijn, is groter. Dat staat sommige telers tegen’, aldus de onderzoeker.
Ziektedruk
Een grotere kans op problemen met ziekten en plagen is een andere reden die in het nadeel spreekt van NKG. Met name van DTR ervaart Roseboom een hogere ziektedruk. Maar bij een gangbaar, drievoudig spuitschema ziet hij geen verschillen in aantasting door schimmelziekten verderop in het jaar.
Duist
Ook duist kan zich op papier sneller uitbreiden bij NKG. Toch ziet Roseboom dat in het veld niet terug. ‘Ik dacht toen we stopten met ploegen: het zal een bende worden. Maar ik kan het verschil niet zien. Het enige nadeel dat ik kan bedenken, is dat je minder snel het land op kunt. De grond houdt meer vocht vast, omdat de capillaire werking intact blijft.’
NKG optimaliseren
Samen met de telers in het gebied blijft Ebelsheerd zoeken naar mogelijkheden om de NKG-aanpak te optimaliseren. Hun doel: één keer een hoofdgrondbewerking uitvoeren en daarna in één keer met een zaaicombinatie afmaken.
Lees het volledige artikel in Akker, die op zaterdag 22 maart verschijnt.