EU-natuurherstelwet aangenomen door Oostenrijkse 'staatsgreep'
Oostenrijk behoorde tot de EU-landen, die zich steeds bij de stemming over dit wetsvoorstel hadden onthouden, omdat twee deelstaatregeringen die onthouding hadden geëist. Maar, onlangs veranderden die twee deelstaatregeringen van standpunt ten gunste van een goedkeuring van deze wet. De groene minister Gewessler trok daaruit de conclusie dat zij voor de natuurherstelwet kon stemmen zonder eerst bondskanselier en regeringspartner Karl Nehammer van de christendemocratische Oostenrijkse Volkspartij en/of haar collega’s te raadplegen.
Crisis?
Even leek het er op dat er een regeringscrisis in Wenen zou uitbreken, maar bondskanselier Nehammer en zijn partij besloten het hoofd koel te houden en het bij een strafklacht tegen de groene minister te houden omdat er in september toch al parlementsverkiezingen plaatsvinden. Een rechter zal nu uitmaken of Gewessler de grondwet heeft geschonden wegens machtsmisbruik. Oostenrijk stapt ook naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg en vraagt de rechters daar de goedkeuring van de natuurherstelwet te vernietigen omdat Gewessler niet namens de Oostenrijkse regering heeft gehandeld.
Volgens minister Alain Maron van de Franstalige milieupartij Ecolo, die de EU-vergadering voorzat, is er juridisch niets aan de hand. Maron: „Zo werkt het.” Toch kreeg hij van verschillende kanten kritiek omdat de stemming niet voorzien was en hij 'gemene zaak gemaakt zou hebben met de Oostenrijkse groenen.'
Doel natuurherstelwet
De Europese natuurherstelwet heeft (globaal bekeken) tot doel om maatregelen te nemen om tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden van de EU te herstellen. Tot 2030 zullen de lidstaten bij de uitvoering van de herstelmaatregelen voorrang verlenen aan Natura 2000-gebieden. Voor gebieden in slechte staat zullen de lidstaten maatregelen voor herstel van minstens 30 procent in 2030, minstens 60 procent in 2040 en minstens 90 procent in 2050.
Ook moeten ze ervoor zorgen dat gebieden die hersteld zijn, niet terug vervallen.Via deze wet wil de EU de klimaatverandering en de gevolgen van natuurrampen verzachten, haar internationale milieuverplichtingen beter nakomen en de Europese natuur herstellen, waardoor de biodiversiteit en het leefmilieu van de bevolking beter kan worden beschermd.. De wet formuleert specifieke eisen voor verschillende soorten ecosystemen, waaronder landbouwgrond, bossen en stedelijke ecosystemen.
Meer vlinders
De EU-landen zullen op de volgende gebieden voor substantiële verbetering moeten zorgen: de populatie aan graslandvlinders, de voorraad organische koolstof in akkerbouwland en het aandeel landbouwgrond met landschapskenmerken met een grote diversiteit. Drooggelegde veengebieden moeten worden hersteld en tegen 2030 moeten minstens 25.000 km rivieren in vrij stromende rivieren zijn veranderd door allerlei barrières op te ruimen.
De EU-landen moeten hun nationale herstelplannen indienen bij de Europese Commissie en hun vorderingen bijhouden en rapporteren aan de Commissie. De natuurherstelwet (EU-verordening) zal binnenkort worden gepubliceerd in het officiële Publicatieblad van Unie en daarna in werking treden. In 2033 zal de Commissie de toepassing van de verordening en de impact ervan evalueren.
Tekst: Jan Schils, Agrio, freelance correspondent voor in brussel
Beeld: Ruth van Schriek